Jakša Kosnić iz Beograda uspio u nesvakidašnjem podvigu!

19.08.2022. - Društvo

Nakon detaljne i višemjesečne pripreme Jakša Kosnić (17) ostvario svoj san, da dvotočkašem stigne do željene destinacije, udaljene stotinama kilometara.

Mjeseci, pa čak i godine pripema su iza njega, a radi se o avanturi u koju bi se rijjetko ko upustio, a koju je ovaj maloljetni dečak uspešno završio.

Beograđanin Jakša Kosnić ima samo 17 godina, a ispunio je želju za koju se pripemao godinama unazad – sam na biciklu je otišao do Ostroga, a zatim obišao crnogorsko primorje. Tamo je proveo 2 dana, a onda se vozom vratio u Beograd, o svom poduhvatu, govorio je u emisiji na TV Prva.

Jakša je učenik istraživačke stanice Petnica i ekološki aktivista, a ovo nije jedini njegov avanturistički poduhvat, on se nedavno i kanuom sam spuštao niz Drinu.

Kako ističe Kosnić, primarni cilj mu je bio da noći podno Ostroga, a vrijeme koje je proveo nakon ovog biciklanja u Crnoj Gori, iskoristio je da ode do Bara, i da se malo i okupa u Jadranskom moru.

On ističe da su najvažnije u cijelom ovom poduhvatu bile pripreme, ponajviše logističke.

“Prireme su bile prije svega logističke, cijeli život sam fizički aktivan, pa ako tako gledamo, fizičke pripreme su trajale cijeli život, ali konkretne fizičke pripreme baš za ovaj put nisu postojale. Više su bile logističke, da odredim koja mi je putanja, gdje eventualno mogu da postavim kamp, gdje mogu da prenoćim, tako da sam konkretno te stvari istraživao prije samog puta “, priča Kosnić.

Ovaj hrabri dječak nije imao društvo tokom svog puta, koji je trajao pet dana, i navodi da mu je najnapornija deonica puta bio brdoviti, jugoistočni deo Srbije.

Kosnić je krenuo ka Valjevu i Povlenu.

Onda sam se sa Povlena spustio na Kosjerić, iz Kosjerića sam išao na Užice, pa se popeo na Zlatibor, spustio se u Kokin Brod, pa Zlatar, Prijepolje, granični prelaz Jabuka. Potom Pljevlja, Žabljak, spustio se u Nikšić, otišao na Ostrog, pa se vratio u Nikšić, spustio se do Herceg Novog i onda sam išao obalom do Bara”, ispričao je on.

NEPLANIRANE TEŠKOĆE

U okolini Ostroga su ga dočekali požari, ali ono što mu je olakšalo muke u ovoj deonici puta, bila je činjenica da se tuda išlo nizbrdo.

“Kada sam išao iz Nikšića na Ostrog zbog požara je uz put bilo dosta dima, pa mi je to bilo zahtjevno, ali nisam imao kud, morao sam da nastavim dalje. Srećom, taj put je bio nizbrdo i brzo sam ga prošao”,  objasnio je mladić.

Naravno, za polazak je morao da dobije saglasnost roditelja, a majka se za njega najviše brinula.

Da nije bilo njene podrške, ja ne bih ni krenuo na put. Ona me oduvijek podržava u svemu što radim, da nije bilo njene podrške u prošlosti, ne bih ni razvio ideju da krenem na ovaj put. Redovno smo se čuli da bi znali gdje sam i da ne bi bili u strahu”,  ispričao je Jakša.

Izvor:Republika.rs/Foto:Prva.tv