Jagma za prasićima, farme tovljenika sve praznije

14.09.2023. - Društvo
Afrička kuga svinja u Lijevču polju u dobroj je mjeri suzbijena što ni izbliza nije slučaj u Semberiji gdje se svakodnevno otkrivaju novi slučajevi, a najveći problem je manjak tovljenika na domaćem tržištu, jer farmeri zbog straha odustaju od proizvodnje.

Ispričao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić navodeći da na području Gradiške i Laktaša novih slučajeva bolesti nije bilo duže od 20 dana.

– U Posavini se nažalost intenzitet širenja kuge pojačava, a u Bijeljini ne popušta, ne dešava se ništa nabolje. Semberija će u potpunosti ostati bez svinja, pa tamo je već oko 40.000 životinja ubijeno. To je ogromna brojka. Bolest je uzela maha, raširila se po divljim životinjama, insektima, psima, mačkama, a to se desilo jer su mjesec dana skrivali da se kuga pojavila i sada nemaju rješenja – tvrdi Maljčić.

Dodaje da su mjere koje su im omogućile da se riješe viška prasića u Lijevču polju i te kako urodile plodom.

– Nastavljamo sa prodajom prasića koji pristižu i to po strogim mjerama. Farme smo maksimalno izolovali, čak ni sami vozilima ne ulazimo u dvorište i u globalu smo zadovoljni što nam je omogućeno klanje i pečenje prasadi, jer da se radilo po evropskom sistemu prošli bi kao bos po trnju.

Negativna strana brze prodaje prasića je ta što je tov sada na veoma niskom nivou i što se tovilišta slabo pune. Em se ljudi slabo usuđuju da tove, em je velika potražnja za prasićima za pečenjare – rekao je Maljčić.

Takva situacija, prema njegovim riječima, dovešće do deficita tovljenika pred zimu i tradicionalni krmokolj.

–  Prasići su već sada jeftiniji od tovljenika, što se rijetko dešava. Mlada prasad koštaju 5,30 KM po kilogramu žive vage, a tovljenici 5,50 maraka. Pred kraj godine te cijene će zasigurno eksplodirati. Prasići će pred Božić biti još skuplji nego ove godine kada su koštali i po 12 KM po kilogramu žive vage – istakao je Maljčić.

Da se tov smanjuje potvrdio je i uzgajivač svinja iz sela Rogolji kod Gradiške Dragiša Cvjetinović.

–  Mnogi farmeri su odlučili da ne hrane životinje, već da ih prodaju dok su male. I sam sam smanjio tov za 30 odsto u odnosu na period prije pojave bolesti, prije svega da smanjim rizik, jer što je manje svinja na farmi manja je i šansa da se pojavi bolest. Trenutno u tovu imam oko 400 svinja koje isporučujem starim kupcima, a prihvatili smo i nekoliko novih iz Hercegovine i Foče. Oni su se ranije snabdijevali iz Bijeljine, što je nama sada pojačalo potražnju, ogroman je pritisak na Lijevče – naveo je Cvjetinović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Savo Bakajlić kaže da je stočni fond u Semberiji gotovo pa uništen, te da će se ozbiljnije posljedice toga osjetiti tek na proljeće.

– I dalje svakodnevno imamo pojavu dva, tri nova žarišta. Kuga je prešla u sela gdje ima najviše stoke i gdje je zemlja najplodnija. Izgleda da ćemo morati doći do nule što nije nimalo dobro po domaću poljoprivredu, sela i narod koji će platiti ceh. Zatajili su svi, od struke do inspekcije. Radi se laički, nema nikakvog reda i pravila na terenu, radi ko šta stigne. Jedni kolju svinje, drugi ubijaju, a ponašanje nakupaca je tek posebna priča – navodi Bakajlić i dodaje da tovljenika u Semberiji ima izuzetno malo i da tržište po tom pitanju ne može računati na njih.

Radna snaga

Mišo Maljčić kaže da ogroman problem predstavlja nedostatak radne snage na farmama.

– Prvi muku mučim s tim, ne znam više šta da radim. I oni koji bi radili traže 2.000 maraka platu i prijavu. Ne znam gdje više vodi rast plata, plus što pad cijena žitarica uopšte ne prati pojeftinjenje stočne hrane – dodao je Maljčić.

 

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Pixabay