Italijani bojkotuju kupovinu tjestenine zbog visokih cijena

16.05.2023. - Društvo

U Italiji je održan krizni sastanak o razlozima snažnog poskupljenja tjestenina, važne životne namirnice za ovu zemlju.

U martu je bila skuplja za 17,5 odsto nego godinu ranije, a u aprilu nešto manje, 16,5 odsto, što znači da cijene tjestenina već dva mjeseca rastu duplo brže od ukupne inflacije od 8,8 odsto, uprkos padu cijene pšenice.

Javnost je ostala zbunjena i zabrinuta zbog mogućih tržišnih špekulacija na štetu potrošača.

Komisija, u kojoj su vladini zvaničnici, proizvođači, distributeri i udruženja potrošača, zaključila je da očekuje da se situacija smiri u narednim mjesecima.

“Posljednja istraživanja već pokazuju prve, iako slabe, znake pada cijena, što sugeriše da bi cijena tjestenina mogla značajno da padne u narednim mjesecima“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Seebiz.

Takođe komisija obećava da će nastaviti da pažljivo prati tržište kako bi zaštitila potrošače i osigurala da se pad troškova energije i sirovina, kao što je durum pšenica, odrazi na maloprodajnu cijenu tjestenina.

Proizvođači uvjeravaju da su poskupljenja tjestenina samo privremena, pripisujući visoke cijene zalihama stvorenim kada je cijena sirovina bila veća.

Tako su se italijanske vlasti uzdržale od ograničavanja cijena tjestenina, što su tražili predstavnici pojedinih udruženja.

“Uvjeravali su potrošače da će se tržište prilagoditi, s obzirom na to da cijene energenata padaju, a isti trend pokazuju i cijene sirovina kao što su durum pšenica i griz. Ne želimo da izazivamo polemiku, ali moramo da budemo transparentni u korist potrošača”, rekao je Adolfo Urso, ministar privrede, objašnjavajući da je do naglog povećanja cijena došlo zbog toga što su proizvođači i distributeri prodavali tjesteninu koja je napravljena u vrijeme kada su troškovi sirovina i energije bili veći.

Udruženja potrošača su, međutim, ostala nezadovoljna ishodom sastanka, a Nacionalna potrošačka federacija ga je opisala kao “neuspjeh”.

Predsjednik sindikata Furio Truci zaprijetio je bojkotom, ako cijena tjestenina naglo ne padne, rekao je, potrošači neće kupovati tjesteninu 15 dana.

 

Izvor:Capital