Istočna Ilidža i Bijeljina pobjednici takmičenja u pružanju prve pomoći | Bijeljina.com

Istočna Ilidža i Bijeljina pobjednici takmičenja u pružanju prve pomoći

21.05.2023.

Ekipa Kluba mladih Istočna Ilidža pobjednik je republičkog takmičenja u pružanju prve pomoći u kategoriji podmlatka, a ekipa Kluba mladih Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina u kategoriji omladina.

U kategoriji podmlatka drugo mjesto na takmičenju, koje je održano na Palama, pripalo je ekipi Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Banjaluke, a treće ekipi Osnovne škole “Sveti Sava” Bijeljina.

Drugo mjesto u kategoriji omladine pripalo je ekipi Kluba mladih Istočna Ilidža, a treće mjesto ekipi Medicinske škole iz Banjaluke.

Najbolji markirant na takmičenju bio je Todor Marković, a najbolji šminker Jelena Petrušić.

Generalni sekratar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić rekao je novinarima da tradicionalno, već 26 godina organizuju republičko takmičenje ekipa prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja.

On dodaje da je na takmičenju učestvovalo osam ekipa podmlatka i sedam ekipa omladine, koji su na sedam poligona pokazali svoje zavidno znanje.

Lazić je istakao da su djeca došla kao pobjednici regionalnih takmičenja, da su spremni da spasu život i budu korisni članovima zajednice.

On kaže da će pobjednici ići na takmičenje Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman zahvalio je svima koji su došli na takmičenje, odvojili svoje vrijeme, te da vjeruje da učesnici u takmičenjima unapređuju vještine kako bi mogli pomoći u nekim nepredviđenim situacijama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da mu je drago što je takmičenje održano u ovoj lokalnoj zajednici i zahvalio Crvenom krstu za dobru organizaciju jer su ekipe omladine i podmlatka pokazale znanja i kroz takmičarski dio prezentovale šta su naučile u prethodnom periodu.

Jugović navodi da je bitna uloga Crvenog krsta, posebno kada je svijet izložen elementarnim nepogodama, ratovima, ali i u pružanju humanitarne pomoći.

On ističe da opština Pale ima u planu da izgradi dodatne prostorije za Crveni krst Republike Srpske kako bi mogli edukovati članove i nastaviti sa uspješnom aktivnošću koju sprovode dugi niz godina

 

izvor/FOTO:Srna