Ipak će biti sproveden postupak dezinsekcije ovog ljeta u Semberiji

07.07.2022. - Društvo

Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je danas ugovor o provođenju dezinskecije (suzbijanje komaraca) na području Grada Bijeljina sa DOO „Dezinsekcija“ iz Dvorova.

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu naglašavaju da je, u prethodnom periodu, bilo uoprnih opstrukcija u postupku realizacije javnih nabavki, iako je Gradska uprava, odmah po donošenju Plana javnih nabavki za 2022. godinu, izradila Nalog za pokretanje ove javne nabavke, kako bi čitav proces bio završen na vrijeme.

Predmet dezinskecije je suzbijanje komaraca na području Grada Bijeljina, odnosno svih naseljenih mjesta, kako gradskih, tako i seoskih, industrijsko-privredne zone i pojaseva pružanja rijeka kanala i slično. O mikro lokalitetima će odlučivati Komisija za nadzor i kontrolu zajedno sa vođom tima i odgovornim rukovodiocem dezinsekcije – ljekar specijalista, epidemiolog ili higijeničar.

Što se tiče preparata za vršenje dezinsekcije, u suzbijanju larvi biće korišteni biološki insekticidi, a u suzbijanju odraslih formi insekticidi koji slabo ili uopšte ne remete biološku ravnotežu.

Podrazumijevano, vodiće se računa o zaštiti pčela, tako da će građani, udruženja pčelara, Higijensko-epidemiloška služba i Granična policija biti, putem sredstava javnog informisanja, blagovremeno obaviješteni o datumu i tačnom vremenu suzbijanja komaraca.

Prema uslovima ovog ugovora, dezinskecija će biti vršena od dana potpisivanja Ugovora do 31. oktobra ove godine.

Bijeljina.com