Igra za napredak i blagostanje

08.04.2023. - Društvo

Osam dana uoči najvećeg pravoslavnog praznika Vaskrsa, u pretposljednjoj sedmici vaskršnjeg posta, već godinama unazad, članovi  SKUD-a “Semberija”, na Lazarevu subotu, na platou ispred Skupštine grada izvode tradicionalnu igru Lazarice.

I danas je veliki broj Bijeljinaca i gostiju iz drugih gradova prisustvovao igri Lazarice na gradskom trgu. Lazareva subota praznuje se u spomen na Lazara, sljedbenika  Hristovog, koga je Sin Božji vaskrsao iz mrtvih. Cvjetna nedjelja je šesta nedjelja vaskršnjeg posta koja je naziv dobila po sutrašnjem velikom prazniku Cvijeti.

 Mnogi običaji i rituali vezani su za ovaj dan, a jedan od najljepših je ritualna šarena povorka koja je poznata po imenu Lazarice.

 Djevojčice i djevojke, u narodnom predanju poznate kao cvjetonosice, okićene vrbovim vjenčićima, maramama, nakitom, u šarenim suknjama i haljinama živopisnih boja, svojim vedrim duhom, obrednom pjesmom i plesom i ove godine su nagovijestile dolazak proljeća.

One svojom igrom simbolizuju i blagostanje u svim domovima tokom godine, kao i plodnost, odnosno rodnost u kući i na njivi.

Prilika je ovo da se pokaže djevojačka  ljepota i talenat u muzici i plesu. Zavisno od mjesta do mjesta, različite su ritualne igre i običaji koji se praktikuju na Lazarevu subotu.

Nekada su po semberskim selima lazarice, nakon što bi igrale i pjevale u seoskim dvorištima, nudili sirom zarcem i raznim drugim đakonijama. Djevojke su nekada sa proplanaka i šuma donosile razno cvijeće, grančice lijeske, drena i gloga kojima su kitile kuće i štale da bi se seoska imanja sačuvala od udara groma i drugih nepogoda. Dren i glog su simbolizovali  zdravlje i dugovječnost. Ljepše želje i poruke od ovihi ovakvih nam i ne trebaju.

Bijeljina.com