I spora vožnja izaziva saobraćajke

24.11.2022.

Vozači koji prebrzo voze s razlogom su pod lupom policije, jer na taj način ugrožavaju živote, ali i spora vožnja, zbog koje je u Srpskoj za 22 mjeseca izdato 18 kazni, može biti uzrok brojnih opasnosti u saobraćaju.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) su za “Glas” kazali da, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja do te mjere da njegovo vozilo pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

– Od početka prošle godine do kraja oktobra ove godine vozačima je ukupno izdato 18 prekršajnih naloga po ovom osnovu – kazali su u MUP-u.

Objasnili su da je za navedeni prekršaj propisana i kazna u iznosu od 30 KM, a ukoliko je tim prekršajem izazvana i saobraćajna nesreća, vozač će biti kažnjen u iznosu od 50 do 150 KM i odrediće mu se jedan kazneni bod.

Objasnili su da, prema navedenom zakonu, vozač ne smije mijenjati način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja, osim u slučaju neposredne opasnosti, a ako ipak namjerava znatnije smanjiti brzinu, dužan je to učiniti na način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.

– Zbog opisanih prekršaja od  januara 2021. do kraja oktobra ove godine u cijeloj Srpskoj po tom osnovu izdato je 36 prekršajnih naloga, od kojih  šest zbog prouzrokovanih saobraćajnih nesreća – podaci su MUP-a.

Za navedene prekršaje propisana je, kako kažu, i kazna u iznosu od 40 ili 50 KM, a ukoliko je navedenim prekršajima izazvana saobraćajna nesreća, vozač će morati platiti od 50 do 200 KM i odrediće mu se jedan ili dva kaznena boda.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović za “Glas” kaže da spora vožnja otežava normalno odvijanje saobraćaja.

– Ako neko vozi znatno ispod ograničene brzine, onda se može očekivati da će ga svi preticati, a svako preticanje sa sobom nosi određeni rizik – rekao je Radović.

Zbog toga, kako kaže, vozila treba da se kreću u skladu sa propisima.

– Neki vozači voze sporije iz razloga poput zdravstvenih problema ili kvara na vozilu, ali ima i onih koji pričaju putem telefona, za šta nema nikakvog opravdanja – kazao je Radović.

S njim je saglasan i član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović koji ističe da spora vožnja dovodi i do zagušenja saobraćaja, ali i oduzimanja prvenstva prolaza te nepropisnog odstojanja između vozila.

– Samo u Banjaluci ima 86.000 registrovanih motornih vozila, plus ona koja dolaze u ovaj grad, što je ogroman broj vozila koja struje gradskim ulicama i tu dolazi do zagušenja saobraćaja – kazao je Jaćimović.

Pješaci

Prema podacima MUP-a, u Srpskoj je za deset mjeseci u saobraćajnim nesrećama stradalo 12 pješaka, a u istom periodu lani 13.

–  Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola – kazali su u MUP-u.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske