I dalje nisu ispunjeni zahtjevi poljoprivrednika | Bijeljina.com

I dalje nisu ispunjeni zahtjevi poljoprivrednika

08.09.2023.

Granični prelaz u Orašju i dalje je blokiran s obzirom da poljoprivrednici iz Posavskog kantona nisu postigli dogovor sa resornim federalnim ministrom o ispunjenju njihovih zahtjeva.

U prostorijama Vlade Posavskog kantona održan je sastanak predstavnika poljoprivrednih udruženja i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića, ali bez krajnjeg pozitivnog ishoda, javili su federalni mediji.

– Imali smo konkretan i korektan razgovor, objasnili smo kakva je situacija. Svi smo svjesni da rebalans budžeta Federacije BiH nije prošao, a 2,5 miliona KM za poljoprivredu koje smo u razgovorima obećali da ćemo proslijediti poljoprivrednicima za pšenicu nisu se mogla realizovati – rekao je Hrnjić.

On je naveo da je resorno ministarstvo pokušalo iz svojih sredstava da nađe novac i u tom smislu je obezbijeđeno 1,7 miliona KM, ali to proizvođačima nije bilo dovoljno.

– Danas smo obećali da ćemo naći 2,5 miliona KM kako smo prvobitno obećali, ali tu postoji procedura od mjesec i po dana. Predstavnici udruženja poljoprivrednika nisu ni sa tim zadovoljni. Molim ih da odblokiraju granične prelaze i saobraćajnice jer naši građani ne smiju da trpe ovo što mi radimo – naglasio je Hrnjić.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević rekao je da slijede konsultacije sa poljoprivrednicima i da će odlučiti šta dalje.

– Ishodom sastanka nisam zadovoljan i mislim da na putu ostajem do daljeg – naveo je Marošević.

S tim u vezi, granični prelaz Orašje i dalje ostaje u blokadi, a poljoprivrednici najavljuju da će u ponedjeljak, 12. septembra, blokirati i granični prelaz Svilaj.

Izvor: Srpska info