Hoće li donirana hrana napokon biti oslobođena PDV-a?

16.05.2023. - Društvo

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podržava prijedlog da se ukine PDV u iznosu od 17 posto na doniranu hranu u Bosni i Hercegovini.

 

Doniranje hrane javnim kuhinjama nije oslobođeno od plaćanja PDV-a. Novim zakonom o PDV-u to bi trebalo biti izmijenjeno. O tome se do sada, samo govorilo. Kakva je sudbina prijedloga za ukidanje PDV-a na doniranu hranu?

Šef Kluba zastupnika SDP-а BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović koji radi i na prikupljanju potpisa, pozvao je kolege zastupnike da potpišu prijedlog i budu predlagači dopuna Zakona o PDV-u kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu.

 “Ovo je prvi put da ovaj zakon ulazi u proceduru na ovaj način, dosta se o ovome govorilo ranije, smatram da je došao trenutak da sve razlike svoje ostavimo sa strane i da se okupimo oko nečega što je zajednički interes svih nas u BiH, a to je, prije svega, da pomognemo ljudima u stanju potrebe”, kaže šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u PSBiH Saša Magazinović.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podržava prijedlog da se ukine PDV u iznosu od 17 posto na doniranu hranu u Bosni i Hercegovini.

“UNO je u prethodnom razdoblju održala niz sastanaka sa predstavnicima određenih organizacija koje imaju javne kuhinje i podržavaju javne kuhinje. U tom kontekstu, UNO u potpunosti podržava inicijativu”, navodi Ratko Kovačević portparol UIO BiH.

I za javne kuhinje, bilo bi od velikog značaja ukidanje plaćanja PDV-a na doniranu hranu.

“Stvarno ima puno siromašnih, bolje da se podijeli kuhinjama nego da se uništava. Ljudi koji imaju tu hranu, do isteka roka oni moraju platiti i uništenje hrane. Bolje da se do isteka roka 15-20 dana podijeli kuhinjama, kuhinja će to iskoristiti na adekvatan način”, mišljenja je upravnik Narodne kuhinje Stari grad Sarajevo Amir Radeljaš.

Svi se nadaju da će svi konačno prepoznati inicijativu za ukidanjem PDV-a na doniranu hranu. Ranije, ova tema kod političara izazivala je brojne rasprave, ali građani nisu dobili epilog.

 

izvor:Bljesak/FOTO:givingbalkans