Hit crtić „Lightyear” zabranjen u 14 zemalja

14.06.2022.

“Walk Disney Co“ nije uspio dobiti dopuštenje za prikazivanje svog novog Piksarovog filma „Lightyear“ u 14 bliskoistočnih i azijskih zemalja zbog istopolnog poljupca, a upitno je hoće li se prikazivati i u Kini.

Producentica filma „Lightyear“ rekla je za „Reuters“ da su vlasti u Kini zatražile rezanje pojedinih scena, što je „Disney“ odbio napraviti, a ona je pretpostavila da se film ni ondje neće prikazivati.

„Lightyear“ je nastavak Piksarove hvaljene franšize „Priča o igračkama“.

Najnoviji film prati avanture poznatog Baza Lajtjera, međutim zabranjen je u raznim zemljama Bliskog istoka, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate.

Navodno je odluka povezana sa scenom istopolnog poljupca. Naime, Bazova bliska prijateljica Houtorn se oženi drugom ženom, a jedna scena uključuje njihov kratki poljubac.

„Prekršeni standardi medijskog sadržaja“

Ujedinjeni Arapski Emirati su poručili da je veza para prekršila standarde medijskog sadržaja u toj zemlji. Homoseksualnost se smatra kriminalom u mnogim zemljama Bliskog istoka.

„Disney“ od kineskih vlasti nije dobio odgovor hoće li dopustiti film u kinima, rekla je producentica filma „Lightyear“ Galin Susman. Ali, dodala je da filmaši neće mijenjati film. Kina je u prošlosti odbijala druge prikaze homoseksualnosti na ekranu.

„Nećemo ništa izrezati“

– Nećemo ništa izrezati, pogotovo nešto tako važno kao što je ljubavna i inspirativna veza koja Bazu pokazuje što mu nedostaje zbog odluka koje donosi, tako da to neće biti izrezano – rekla je Susman.

Kina nije „make or break“ tržište za Piksar, rekao je jedan izvor iz filmske industrije. Samo je tri posto zarade na kino blagajnama za „Toy Story 4“, koji je zaradio više od milijardu dolara, stiglo iz Kine.

„Lightyear“ bi trebao biti u kinima u Sjedinjenim Državama i Kanadi u petak.

 

izvor:aloonline/FOTO:printscreen