Hercegovina krije podzemno blago

17.05.2022. - Društvo

Dinarski krš predstavlja “vruću” tačku podzemnog biodiverziteta u svijetu, a bogatstva koje krije Hercegovina u fokusu su naučnika i studenata u Srpskoj.

Jedna od njih je studentkinja banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Dejana Vasić, koja je kao stipendista projekta “SubBioCode” došla do novih naučnih rezultata u oblasti podzemnog svijeta u južnom djelu Srpske.

– Kao jedan od troje stipendista ovog projekta, u određivanju novih vrsta podzemnog svijeta, imala sam priliku proći kroz složene procese koji se mogu primijeniti u oblastima koje su gotovo neistražene kod nas –  rekla je Vasićeva za “Glas”. Naglašava da je istraživanje podzemnih životinja veoma izazovan posao i zahtijeva stručno znanje.

Da je biodiverzitet u Srpskoj veoma bogat i da je potrebno mnogo vremena da se on istraži poručuje profesorica ekologije i zaštite biodiverziteta na PMF-u u Banjaluci Maja Manojlović.

– Nakon povećane pažnje svjetskih naučnika za biodiverzitet u Hercegovini, raste i interesovanje naših stručnjaka, posebno studenata. Cilj novih istraživanja je proširenje znanja o podzemnim organizmima na području koje obuhvata cijeli sliv rijeke Trebišnjice – rekla je za “Glas” Manojlovićeva.

izvor:Glas Srpske/FOTO: Glas Srpske