Hapse za pola grama marihuane, “krupni” narko-dileri im izmiču

13.06.2023. - Društvo

Policijske agencije i pravosudne institucije u BiH se skoro svakodnevno pohvale “uspješnom” borbom protiv narko-dilera, kod kojih pronađu, na primjer, pola grama marihuane, a taj “veliki” plijen biva popraćen saopštenjem gdje se otkrivaju i inicijali osumnjičenog, dok se, istovremeno, periodično bilježe i rekordne zapljene droge, o kojima javnost nakon toga ne sazna gotovo ništa.

 

Najsvježiji primjer datira od početka ovog mjeseca, kada su pronađena 124 kilograma kokaina, vrijednog više od deset miliona maraka, i to među paketima banana u skladištu jedne širokobriješke firme, ali i dalje nema konkretnijih informacija o ovom događaju.

“Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i partnerske institucije i agencije sprovode aktivnosti na otkrivanju osoba povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem oko 120 kilograma kokaina pronađenog u blizini Širokog Brijega”, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Isto tako, malo šta je rečeno i nakon zapljene 52 kilograma kokaina u Sarajevu, a taj slučaj, gdje je plijen takođe vrijedan milione maraka, zabilježen je u januaru ove godine.

“Navedene aktivnosti su sprovedene uz pružanje pomoći Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Nastavlja se dalji rad s ciljem dokumentovanja krivičnog djela neovlašten promet drogama”, rečeno je tada iz SIPA.

Dakle, ni tada nije iznesen bilo kakav detalj koji bi, koliko-toliko, uvjerio javnost da su naši istražioci na tragu narko-bandi koja stoji iza ovog unosnog šverca, baš kao što je to bio slučaj i u Doboju, gdje su u avgustu prošle godine pronađena 73 kilograma kokaina. Naravno, vrijednost je takođe milionska, a sve osim toga ostalo je u formi misterije.

Mističan je i dalje i slučaj koji je zabilježen u julu 2017. godine u Zenici, gdje su pripadnici SIPA, u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pronašli i oduzeli oko 82 kilograma heroina. Prema objavljenim saznanjima, taj heroin vrijedan je oko 12 miliona KM. Prošlo je skoro šest godina, a o tom pokušaju šverca danas javnost ne zna ništa.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, ističe da se kanali šverca droge sve više preusmjeravaju preko BiH, jer ne postoji iskrena saradnja između nadležnih institucija.

“BiH je postala raskrsnica velikih krijumčarskih puteva. Oni koriste rovitu političku situaciju da bi prolazili kroz BiH”, kaže za “Nezavisne novine” Nicović, koji je takođe primijetio da se objavljuju detalji beznačajnih policijskih akcija, za razliku od velikih slučajeva.

Zašto Tužilaštvo BiH nije rasvijetlilo pomenute zapljene, pitali smo ovu pravosudnu instituciju, ali nam je odgovoreno šturo, bez konkretnih informacija.

“Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama i agencijama za provedbu zakona u BiH i inozemstvu, poduzima aktivnosti kako bi se prikupili dokazi i u potpunosti rasvijetlili navedeni događaji. Treba znati da je otkrivanje kaznenih djela i njihovih počinitelja, prvenstveno u nadležnosti policije, pa tek onda tužiteljstva, koje procesuira počinitelje”, rekao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako je dodao, uopšteno, slučajevi otkrivenih pošiljki sa velikim količinama droge nisu specifični samo za BiH, odnosno evidentirani su i u zemljama regiona.

“Kada istrage budu okončane i donesene tužiteljske odluke, javnost će biti informirana”, poručuje Grubešić u izjavi za “Nezavisne novine”.

izvor: nezavisne/FOTO:Nezavisne