Grčki sindikat željezničara ukazao na svakodnevne nesreće, a niko ništa nije poduzeo

02.03.2023. - Društvo

U pismu su naveli da „sve dok se ne preduzmu zaštitne mjere na radnim mjestima i bezbjedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja“.

 

 

Desetine ljudi stradalo je u sudaru dva voza u Grčkoj, a šef željezničke stanice u Larisi je uhapšen. Predsjednik grčkih željezničara Kostas Genidunijas kaže da na relaciji Atina-Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.
Na to je sindikat željezničara upozorio u pismu još 7. februara.

Tada su naveli da su nesreće svakodnevne pojave i da se ne preduzimaju nikakve suštinske mjere kako bi se poboljšala infrastruktura i rad, da se ne provjeravaju uključene agencije i da se ne traži odgovornost.

„Kao i prethodne vlade, i sadašnja ima druge prioritete, a ne bezbjedno kretanje građana. Sigurnost doživljavaju kao trošak. Ministarstvo pronalazi novac za razne ugovore, ali da se konačno završi željeznička infrastruktura i bezbjedni saobraćajni sistemi NE!“, navodi se u tom pismu.
Navedeno je i da se intervencije obavljaju selektivno, a da nadležni prebacuju obaveze jedni na druge, pri čemu AS selektivno interveniše, ostavljajući velike praznine i ozbiljne nedostatke u odbrani.

„Krive su poplave, krivi su požari koji su ostavili izgorjele balvane, snijeg je kriv, drugi su krivi, mi smo malo krivi…“, navedeno je tada.
Tada su zatražili da se omogući specijalizacija osoblja, da se završe infrastrukturni projekti kako bi se osigurao bezbjedan rad, da se pravilno održavaju pruge i poprave vozovi, da se obezbijedi lična zaštitna oprema, kao i da u svakom kompleksu postoji tehničar zadužen za bezbjednost i ljekar.

 

izvor:Agencije/FOTO: Printscreen, Youtube