Građani izlaze na ulicu zbog radnice koju je pretukao vlasnik hotela | Bijeljina.com

Građani izlaze na ulicu zbog radnice koju je pretukao vlasnik hotela

06.08.2023.

U srijedu će u Jablanici biti organizovani protesti građana kao izraz podrške Enisi Klepo, koju je pretukao vlasnik hotela Jablanica, ali i podrška svim ženama koje su žrtve nasilja.

Proteste u srijedu, 9. augusta u 18:00 časova u ulici Doljanka organizuje nekoliko udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice i Sarajeva. Okupljeni će se prošetati od ulice Komuna Vejle, preko ulice Zlatnih Ljiljana, Nikole Bojanovića do Omladinskog šetališta.

“Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava”, navelo je Udruženje Dignitet u pozivu na proteste.

Radnica hotela Jablanica je pretučena prije pet dana nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

Međutim, umjesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom Džafićem i njegovom suprugom. U incidentu je zadobila teške povrede glave.

Osim brojnih udruženja, napad na nju osudio je i načelnik Jablanice Damir Šabanović.

Ističu da mirnim protestima u Jablanici žele poslati poruku da neće stati dok se nasilje nad nezaštićenom radnicom, ne kazni, prenosi Kliks.

“Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa Zakonom”, navedeno je iz Udruženja Dignitet.

Udruženja koja organizuju proteste naveli su kako su njihovi ciljevi jasni:

“Želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaći nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne proteste, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno”,  istakli su.

Izvor:Srpskainfo/Foto: MERIMA ŠIPKOVIĆ BEGIĆ/FACEBOOK/SCREENSHOT