Građani BiH i Turske uskoro putuju sa ličnim kartama

06.09.2022. - Društvo

Građani BiH i Turske uskoro će putovati u dvije zemlje samo sa ličnim kartama, dogovoreno je danas na sastanku Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Republike Turske sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Zvaničnom posjetom Bosni i Hercegovini Erdoan je počeo regionalnu turneju, sa ciljem, kako je istaknuto, podrške stabilnosti regiona i eurointegracijama.

“Veoma sam srećan što sam u Sarajevu. Biti ovdje na 30 godina uspostavljanja naših diplomatskih odnosa daje poseban karakter naše posjte. Odnosi naših država su na visokom nivou. Naše istorijske i ljudske veze daju čvrstu osnovu naših odnosa. Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti za unapređenje. Nesumnjivo 2. oktobra BiH ide u izbore i ova posjeta pred izbore je od velike važnosti.

BiH očekuje politička agenda i od velikog je značaja da izbori budu transparenti i konstruktivni i to je od velikog značaja za našu regiju.

Želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu BiH. Uz saglasnost strana mi smo kao Turska spremni dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u BiH”, rekao je Erdoan i dodao:

“Razgovarali smo i o povećanju bilateralne trgovine dvije države. Veliku važnost pridajemo projektu izgradnje auto puta Sarajevo – Beograd. Ovaj projekat smatram projektom mira za zemlje i narode. Nastavljamo pružati i razvojnu pomoć BiH, a s tim u vezi smo dogovorili i putovanja sa ličnim kartama. Ostalo je da ministri dvije zemlje odrade potrebne procedure “.

On je dodao da će sporazum o putovanjima biti potpisan i sa Srbijom, te da je ranije isto učinjeno sa Bugarskom.

U poslijepodnevnim satima planiran je sastanak Redžep Tajip Erdoana i turskih ministara sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Obići će i nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, a na kraju posjete prisustvovaće i poslovnom forumu.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, očekuje takođe niz susreta.

Od kada je postao predsjednik 2014. godine, Erdogan će po treći put posjetiti Srbiju. Prethodno je u ulozi predsjednika posjećivao Srbiju 2017. i 2019. godine. U posjeti Beogradu je bio i 2010. godine, ali tada kao premijer Republike Turske.

Posjeta Bosni i Hercegovini i Srbiji obuhvata trodnevnu regionalnu turneju u kojoj je i Hrvatska.

Erdoan će u četvrtak boraviti u Zagrebu i sastati se između ostalih i sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, te premijerom Andrejom Plenkovićem. Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj, te otvaranje džamije i Islamskog centra u Sisku.

U pratnju turskog predsjenika je i više ministara među kojima su ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu, odbrane Hulusi Akar, unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, industrije i tehnologije Mustafa Varank, poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci…, zatim broni privrednici iz Turske, pa su osim političkih teme razgovora i ekonomske, s ciljem proširenje buduće saradnje država.

Izvor: Nezavisne/ Vedran Radenović/ FOTO: A. KUKIĆ/ AVAZ