Globalna kriza i sukobi vjetar u namjenskoj industriji, porastao izvoz oružja iz BiH

29.12.2022. - Društvo

Bosna i Hercegovina nastavlja da bilježi odlične rezultate kada je u pitanju izvoz naoružanja i vojne opreme, a za 11 mjeseci ove godine vodeće kompanije iz namjenske industrije prihodovale su 263 miliona KM, što je rast od 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Ovi rezultati nisu slučajni, kažu za “Nezavisne novine” stručnjaci iz ove oblasti, a ističu da su očekivanja za naredni period još veća, s obzirom na to da se ne nazire kraj sukobu u Ukrajini, ali i neizvjesnoj geopolitičkoj situaciji.

Namjenska industrija u BiH jedna je od rijetkih privrednih grana koja ne doživljava pad (ne samo u proizvodnji, već i u plasiranju na tržište), a činjenica je da joj naruku idu stalni sukobi širom svijeta, i to na više frontova.

U prilog ovoj konstataciji idu podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, koji jasno pokazuju da je za 10 godina izvoz oružja i municije (njihovi dijelovi i pribor), te eksploziva i pirotehničkih proizvoda porastao sa 81 milion KM, na 280 miliona KM u 2021. godini.

“Od 2013. do 2021. godine, putem spoljnotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme, BiH je prihodovala 1.748.913,014 KM. Kada se na to dodaju 263 miliona KM, koliko je iznosila vrijednost izvoza u 11 mjeseci ove godine, ukupan izvozni bilans za deset godina je 2,011 milijardi KM”, saopšteno je iz STK BiH.

Nakon što budu obrađeni podaci za decembar 2022. koji nedostaju, STK procjenjuje da će biti zabilježeni jednaki rezultati kao i u prethodnoj godini.

“U 2022. godini najveći izvoz ostvarile su kompanije ‘Igman’ Konjic, ‘Unis Ginex’ Goražde, ‘Pobjeda Technology’ Goražde, ‘Pretis’ Vogošća i TRB Bratunac”, rečeno je za “Nezavisne” iz STK BiH.

Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (64 miliona KM), Saudijska Arabija (52 miliona KM), Turska (42 miliona KM), Srbija (16 miliona KM) i Poljska (14 miliona KM).

“Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 odsto)”, saopštili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije Privredne komore FBiH, ističe za “Nezavisne novine” da nije veliko iznenađenje što su ovakve izvozne brojke, jer je namjenska industrija BiH i ranije bila veoma jaka.

“Poslovanje, koje je na neki način dovedeno do savršenstva u ovoj grani, dalo je ove rezultate, tako da iz godine u godinu imamo porast. Imajući u vidu globalna dešavanja u svijetu, jednostavno, ovi su proizvodi traženi”, kaže Mališević, koji očekuje da će naredna godina biti jako teška kad su u pitanju tenzije u svijetu.

“Ali i kad su u pitanju sirovine, energija, radna snaga i drugo. Ali, s obzirom na to da se ne očekuje smirivanje tenzija u svijetu, sigurno je da će se taj rast izvoza proizvoda namjenske industrije iz BiH nastaviti i da ćemo mi u narednih par godina uduplati ove izvozne podatke. Vjerujem da idemo nekoj puno većoj cifri, to je ono što bar očekujemo, imamo potencijala da idemo dalje u proizvodnji”, smatra Mališević.

Tehnički remont Bratunac (TRB) među pet je vodećih proizvođača i izvoznika namjenske industrije iz BiH. Generalni direktor ove kompanije Slavenko Ristić poručuje da je TRB najviše orijentisan ka izvozu, te da proizvodi uredno stižu na tržišta Afrike i Bliskog istoka.

“Ova kriza u Ukrajini dodatno je pomogla, ako moram tako reći, jer su mnoge evropske države, koje pomažu Ukrajini, potrošile ono što su imale od naoružanja. To je čak i dobrodošlo u taktičkom smislu, jer su u poziciji da moraju obnoviti stogove naoružanja. Mi kao kompanija već smo za narednu godinu potpisali značajne ugovore, koji su vrijedni 15-20 miliona evra, što će pojačati naše proizvodne kapacitete”, pojašnjava Ristić za “Nezavisne novine”.

Na pitanje šta se najviše proizvodi i izvozi, odgovara:

“Tu su prije svega u pitanju upaljači (60 mm, 82 mm, 122 mm, 155 mm), a imamo nove proizvode poput vihora, despota, pištolje. Ti upaljači su neki naš novi proizvod od prošle godine, koji zaista ima ekspanziju. Taj trend očekujemo da će rasti u narednom periodu”, kaže Ristić.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:PixabayNezavisne