Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna

31.07.2023. - Društvo

Djevojka koja je rodila u NP Paklenici nije ni znala da je trudna. Rekla je da je imala redovAN ciklus, a ginekolog iz KBC-a „Sestara Milosrdnica“ Zagreb objašnjava kako je to moguće.

„Moguće je jer se svi simptomi trudnoće zamijene ili opravdaju s nekim drugim stanjima koja ta žena ima. Postoje i slučajevi kada žena sumnja da je trudna, pa negira sve te znakove i na neki način ne želi da je trudna pa donekle uvjerava samu sebe i okolinu. Isto tako, postoje i slučajevi da se toliko dobro uvjeri da su svi ti simptomi trudnoće zbog nečeg drugog, bilo da je to kod jačih žena dobivanje na težini pa to ne bude značajno, bilo da su to neredoviti menstruacijski ciklusi koje inače žene imaju u nekim stanjima ili bolestima“, objasnio je ginekolog Dražan Butorac za Dnevnik Nove TV.

Prema posljednjim studijama, jedna od otprilike osam hiljada trudnoća nevidljiva je do samoga porođaja, a otprilike jedna od 450, 500 je nevidljiva do polovine trudnoće. Doktor Butorac kaže da mu se dogodila situacija kada je na porođaj došla žena koja nije prepoznavala trudnoću.

Ginekolog Butorac ipak kaže kako je malo vjerovatno da je uistinu sve bilo idealno.

„Postoje stanja i u trudnoći kada se pojavljuju sukrvice, krvarenja i tako žena to može zamijeniti s menstruacijama, a povećanje težine pogotovo kod jačih žena može se na neki način opravdati. Kod gracilnih žena je to teže, ako imate tri kile zajedno s posteljicom i svim ostalim stvarima koje idu s time teško je ne prepoznati, ali žene same sebi i okolini opravdaju takve simptome iz bilo kojih razloga“, dodao je.

Porod u situaciji kada žena nije znala ili nije bila svjesna da je trudna stres je i za same ljekare, jer su neregulisane trudnoće nepoznanica pa ljekari ne znaju što ih očekuje. Takve situacije učestalije su kod mlađih žena koje prije nisu rodile, a to govori o pritisku društva, okoline i porodice i svega što te žene doživljavaju sa svojom trudnoćom, kaže ginekolog, te dodaje kako to nije izolovan slučaj.

Izvor:NOVA