Gidra izgubio opkladu i platio dva jagnjeta, a nećete vjerovati kako je napisan scenarij

28.05.2023. - Društvo

Osim prvog ostvarenja (“Lude godine” 1977), sva ostala scenarija za čuvenu “dinastiju” napisao je Jovan Marković i tako postao glavni “krivac” što porodica Žike Pavlovića i njegovog prijatelja Milana Todorovića ne silazi s malih ekrana.

Za samo osam godina (od 1980) proveo je jugoslovensku publiku kroz filmove „Došlo doba da se ljubav proba“, „Ljubi, ljubi,al’ glavu ne gubi“, „Kakav deda, takav unuk“,“Idi mi, dođi mi“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Žikina dinastija“, „Druga Žikina dinastija“ i „Sulude godine“.

Jovan Marković, inače otac je istoričara Predraga Markovića, pejsnikinje i dramske spisateljice Milene i deda mlade glumice Mione, a svojevremeno je pričao o ovom serijalu.

– Kad smo ih stvarali, nismo to imali u vidu. Hteli smo da napravimo komercijalni film koji će biti prihvaćen i gledan – rekao je na samom početku razgovora Jovan: Ponovo sam nekoliko puta odgledao sva ostvarenja i u suštini mi je sada jasno što su bila tako popularna. Sve priče su vrlo životne, jednostavne i nepretenciozne. Najvažnije je što ih prihvataju sve generacije, bez negativnih reakcija – objasnio je čime se, sa ove distance, može objasniti tolika popularnost serijala i njegovih junaka.

Zatim je ispričao anegdotu o scenariju za drugi deo „Žikine dinastije“ i kako je izgubio opkladu.

– Svakog dana u Domu sindikata okupljala se ekipa, pila kaficu i čekala šta će da bude. Onda se desi da smo kod Bate u Koraćici sjedili Gidra i ja. Počne priča ‘oćeš-nećeš’, na kraju, opkladismo se u dva jagnjeta da ću da napišem scenario i to za noć! Brže-bolje njih dvojica pozovu telefonom našu prijateljicu i saradnicu Miru Lukić koja je imala električnu mašinu. Uveče Bata jagnjad stavi na ražanj, ja ujutru donesem 140 otkucanih stranica, a Gidra – plati opkladu. Dok smo se mi još gostili, scenario je poslat ekipi. Kad sam se sljedećeg dana vratio u Beograd, snimanje je već bilo zakazano! Objekti su ostali isti, nisu bile potrebne nikakve pripreme. Tako je nastala ‘Druga Žikina dinastija – zaključio je Marković, pišu Novosti.

 

izvor:Agencije/ FOTO: Printscreen