Gdje su nestale čuvene magične cipele iz filma “Čarobnjak iz Oza”? Misterija riješena nakon 13 godina

20.05.2023. - Društvo

Velika porota je u utorak optužila Terija Martina za krađu magičnih crvenih cipelica koje je nosila Džudi Garland u filmu “Čarobnjak iz Oza”.

 

Savezni tužioci u Severnoj Dakoti objavili su to u srijedu. Optužnica nije otkrila nikakve dalje informacije o Martinu. Međutim, Mineapolis Star-Tribune je izvjestio da Martin ima 76 godina i da živi 30 kilometara južno od muzeja Džudi Garland u Grand Rapidsu.

Dženi Hajc, izvršna direktorka muzeja, izjavila je za Asošijeted pres da je iznenađena što osumnjičeni živi u blizini i što ga niko od zaposlenih u muzeju ne poznaje. Čuvene cipele ukradene su u avgustu 2005.

Teri Martin je ušao kroz prozor muzeja, razbio malu staklenu vitrinu u kojoj su bile izložene i uzeo ih. Ponudili su nagradu od milion dolara za vraćanje čarobnih cipela. NJihova sudbina je ostala misterija sve dok FBI nije 2018. objavio da ih je nakon duge istrage pronašao u dobrom stanju.

U romanu L. Frank Bauma, koji je adaptiran u film, magične cipele su bile srebrne. Ali za holivudske hitove tog vremena korišćena je nova tehnologija proizvodnje filmova u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efikasne. Prihvatili su drugi par sa jednom izmjenom.

Zbog težine, perle na vrhu cipela zamijenjene su šljokicama, a na svakoj cipeli ih je bilo oko 2.300. Nema tačnih podataka o tome koliko je Dorotinih cipela na kraju napravljeno, ali se kaže da je šest ili sedam pari.

 

 

Najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosio u ‘Čarobnjaku iz Oza’ su ‘preživjela’ do danas. Jedan od njih je izložen u Muzeju američke istorije u Vašingtonu, koji je 2016. prikupio više od 300.000 dolara da bi ga vratio u prvobitno stanje.

 

 

izvor:Magazin.novosti/FOTO:Profimedia