Evo zašto Novi Sad treba posjetiti u naredna dva mjeseca

26.07.2023. - Društvo

Sredina ljeta i naznake prvih jesenjih dana u Novom Sadu i okolini bude radost i evociraju tradiciju, prvenstveno zbog događaja po kojima je grad postao prepoznatljiv.

Početnici i profesionalni svirači iz cijelog svijeta, posljednje dane avgusta provode upravo u Novom Sadu, na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu, koji se održava od 24. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u gradu i Podgrađu.

Na ovom događaju predstavljaju se ne samo muzičari, već i plesači, pozorišne trupe, akrobate i sve to izgleda kao velika umjetnička radionica na otvorenom, gdje su umjetnici i publika ravnopravni učesnici. Novi koncept festivala obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.

Kao jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, od 7. septembra do 15. oktobra „Kaleidoskop kulture“ prepliće pet vrsta umjetnosti. Tokom trajanja događaja u Kulturnim stanicama i Kreativnom distriktu, Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture, u susretu sa arhitekturom, književnošću, izvođačkom, vizuelnom i primenjenom umetnošću. Organizatori najavljuju učešće više od 1.000 umjetnika iz gotovo cijelog svijeta.

 

Novi Sad i Vojvodina prepoznatljivi su po izvrsnoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, koju će 9. i 10. septembra na festivalu „Ukusi Vojvodine“ predstaviti mali proizvođači hrane i restorani tradicionalne vojvođanske kuhinje.

Nekoliko dana potom, sa Trga slobode dopiraće tamburaška muzika u čiju čast će od 14. do 17. septembra Novi Sad biti domaćin Svjetskog tamburaškog festivala „Tamburica fest“. Pored takmičenja za najbolji orkestar Svjetskog Tamburica festa, vokalni solisti iz cijelog svijeta učestvovaće u izboru za najbolju autorsku pjesmu festivala. Uvodni festivalski dan ne prolazi bez defilea kulturno-umjetničkih društava, folklornih ansambala i tamburaških orkestara.

Od 21. do 25. septembra u Novom Sadu se održava peta najveća nedelja mode u Evropi i najveća nedelja mode u Jugoistočnoj Evropi prema broju posetilaca, kvalitetu produkcije i kvalitetu i obimu programa. Svako izdanje „Serbia Fashion Weeka“poseti blizu 30.000 ljubitelja mode kojima se predstavi oko 70 dizajnera.

Sastavni deo festivala su i  izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umjetnika iz oblasti primijenjene umjetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umjetnosti, muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodjelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima „Fashion Talent Design Competition“ i „European Fashion Talent Design Competition“ su nacionalna i internacionalna platforma za prepoznavanje i podršku mladih talenata u oblasti modnog dizajna. Cilj ovih platformi je da se mladim, neafirmisanim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji.

Jesenju sezonu sajmova otvara LORIST, koji će od 27. septembra do 1. oktobra okupiti značajnije predstavnike, uvoznike i brendove osnovne i prateće opreme za sportski lov i ribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju. Međunarodni sajam lova i ribolova spada u najznačajnije evropske sajmove, a bogatstvu doživljaja učesnika i posetilaca iz zemlje i regiona, doprinose segmenti posvećeni hortikulturi, ekologiji i zaštiti životne sredine.

Više detalja o događajima u Novom Sadu posjetioci mogu dobiti u info centrima TONS-a na Trgu slobode 3 i na Željezničkoj stanici, kao i u Kalendaru događajana sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada.

TONS je u prethodnom periodu radio na implementaciji digitalne mape Novog Sada i Fruške gore, gdje se nakon prve faze izrade nalazi više od 500 tačaka najznačajnijih turističkih atrakcija: vinarija, restorana, planinarskih staza, opcija za javni prevoz i sl. sa navigacijama do svakog odredišta. Mapa će se u budućnosti ažurirati novim lokacijama, i nalazi se na našem zvaničnom sajtu, a ideja nam je bila da na ovaj način doprinesemo boljoj turističkoj informisanosti turista i lokalnog stanovništva.

Bijeljina.com/Foto:Aleksandar Milutinović