Evo šta smo prošle godine mogli da kupimo za prosječnu platu, a šta (ne) možemo sada

20.12.2022. - Društvo

Prosječna mjesečna neto plata u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine iznosila je 1.156 KM, što je za skoro 150 KM više nego u istom periodu lani.

 

U odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je prosječna neto plata iznosila 1.007 KM, ona je u oktobru 2022. nominalno bila viša za 14,8 odsto, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Međutim, jasno je da ne možemo da budemo zadovoljni pomenutim rastom plata, s obzirom da danas, u odnosu na isti period lani, možemo da kupimo daleko manje roba.

Naime, za prosječnu platu od 1.156 KM sada, na primjer, možemo da kupimo 361 kilogram hljeba, a u oktobru prošle godine za tadašnju prosječnu platu mogli smo da pazarimo 419 kilograma. Dalje, za lanjski prosjek smo mogli da kupimo 70, a za ovogodišnji 62 kilograma junetine bez kosti, prenosi Srpskainfo.

Također, prošlogodišnja prosječna plata je bila dovoljna za 719 litara mlijeka ili 324 litra ulja, a ove godine za tek 502 litra mlijeka, odnosno 251 litar ulja. Ko zarađuje prosječnu platu, sada može da kupi 340 litara dizela, a u oktobru 2021. mogao je da pazari 437 litara ovog goriva…

Ekonomisti objašnjavaju da nominalno povećanje plate, bez usklađivanja s rastom cijena, ne ostavlja puno prostora za radovanje. Naime, tek kad se povećanje plate uskladi sa poskupljenjima, odnosno kad nakon tog povećanja možemo da kupimo više roba u odnosu na prethodni uporedni period, možemo da govorimo o realnom povećanju plate.

Naglašavaju da u vremenu inflacije nominalne veličine ne prikazuju stvarno stanje ili stvarni rast.

U oktobru ove godine najniže prosječne neto plate u Bosni i Hercegovini isplaćene su u ugostiteljstvu – 745 KM, građevinarstvu – 840, trgovini – 887 KM. U odnosu na isti period prošle godine, prosječna plata u građevinarstvu nominalno je porasla za skoro 16 odsto, u trgovini za 19, a u ugostiteljstvu za skoro 20 odsto.

S druge strane, godišnja inflacija u oktobru u BiH je iznosila 17,4 odsto. U ovom periodu, najviše su poskupjeli hrana i prijevoz, za skoro 26 odsto.

 

izvor:SrpskaInfo/Agencije/FOTO:Agencije