Evo na koji način će biti kažnjen dječak-ubica | Bijeljina.com

Evo na koji način će biti kažnjen dječak-ubica

19.05.2023.

Poslije masovnog ubistva u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar” i saopštenja nadležnih da počinilac zbog svojih godina ne može krivično da odgovara javnost se pita da li je on sada slobodan i ima li Srbija instrumenata da ga kazni na bilo kakav način.

 

pucnjava u školi u Beogradu

Stručnjaci poručuju da ima, ali da je proces dug, komplikovan i zahtjeva ozbiljnu ljekarsku provjeru. Poručuju da država sigurno neće dozvoliti da počinilac ponovi zločin.

Jednu odraslu osobu i devetoro djece u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubilo je, faktički i zakonski, dijete. Baš zato, to trinaestogodišnje dijete nije krivično odgovorno za zločin. Ne prijeti mu zatvor, čak ni kazneno-popravna ustanova.

– Osobi koja u vrijeme izvršenja protivpravnog djela, u zakonu predviđenog kao krivično djelo, nije navršilo 14 godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primijeniti druge mjere koje predviđa ovaj zakon – navodi se u propisima.

Djeca strahuju da će biti na slobodi

– Stručnjaci, prije svega dječji psihijatri, psiholozi, rade na ispitivanju njegove strukture ličnosti, njegovih psiholoških svojstava i to je postupak koji će sigurno trajati nedjeljama, možda i mjesecima – navodi Đukić Dejanovićeva.

OŠ Vladislav Ribnikar
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

Kako objašnjava, u slučaju da neko nije krivično odgovoran i počini radnje iz razloga mentalne bolesti, onda se mora izreći medicinska mjera obaveznog liječenja.

– To liječenje može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period – dodaje nekadašnja predsjednica Skupštine Srbije.

Ni ljekarska ni sudska praksa u Srbiji do sada se nije susretala sa slučajem poput ovog. Dok o tome uče iz iskustava drugih država, uvjeravaju da i Srbija ima instrumenata da sankcioniše.

Advokat Branislav Stanišić navodi da Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama podrazumijeva mogućnost da osoba bude zadržana, hospitalizovana na liječenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi sa brojem godina koji ne prelaze 18.

– Taj zakon može da se primjeni i nad djecom uz potpis dječjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jeste da se procijeni da je opasan po sebe, sopstveni život ili život drugih – kaže Stanišić.

Spustiti krivičnu odgovornost na 12 godina

Slavica Đukić Dejanović napominje da instrumenti države postoje, da se procjenjuje interes i bezbjednost ljudi, djece koji bi eventualno mogla biti žrtve ako se rizik dovodi u vezu sa ponašanjem maloljetne osobe.

– Ne procjenjuje se samo rizik šta bi mogao da učini i da li bi to bile radnje koje je već činio ili još teže, nego i kakav rizik počinilac zločina nosi kao ličnost sa svojstvima koje ima i radnjama koje je počinio u odnosu na druge – napominje Đukić Dejanovićeva.

Povratak u školu nakon masovnog ubistva
FOTO: DIJANA BOGOSAV / RINGIER

Inače, 14 godina života je i na međunarodnom nivou, najčešća starosna granica za krivičnu odgovornost. Poslije zločina u beogradskoj školi, prijedlog s vrha države je da se ona spusti na 12 godina. I u tom slučaju njegov počinilac ostaje nekažnjen, ali bi bila opomena za ubuduće.

Branislav Stanišić kaže da se zakon ne može se primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko u ovom slučaju ne bi bio povoljniji po onog na koga se primjenjuje.

– Nadamo da se u budućnosti ovako nešto neće dešavati, gdje bi se tako izmjenjen zakon mogao primjenjivati, a da je osoba mlađa od 14 godina – kaže advokat.

Iako izgleda nevjerovatno, ono što se predlaže za Srbiju ne bi bila najniža granica. U državama Ujedinjenog Kraljevstva – Engleskoj i Velsu mogu da budu uhapšena i izvedena pred sud djeca starija od 10 godina, u Škotskoj od 12, piše RTS.