Evo kako postati dizajner čija plata se u BiH kreće od 1.000 do 1.500 evra

24.01.2023.

Informacija da se plate UX/UI dizajnera na našem tržištu kreću oko 1.000-1.500 evra izazvala je veliku pažnju svih zaljubljenika u rad na računaru. Takođe, zanimanje UX/UI dizajnera je veoma traženo. Ovaj posao moguće je raditi kao osnovni ili dodatni posao od kuće, a u njemu će se pronaći svi koji imaju kreativnu notu u sebi.

U nastavku vam donosimo informacije o tome gdje i kako naučiti UX/UI dizajn u Banjaluci, te kako pronaći prvi posao.

Odgovore na ova pitanja dao nam je web dizajner Sanjin Spahić, koji se digitalnim dizajnom bavi osam godina, a trenutno radi na poziciji “vizuelni dizajner” u kompaniji “Endava”, jednoj od najvećih evropskih IT kompanija.

Šta je potrebno naučiti?

Da biste postali UX/UI dizajner, osim znanja iz oblasti dizajna, potrebno je poznavati i određen dio menadžmenta, tehnologije koje će se koristiti u razvoju, ali i pratiti razvoj tržišta, postojećih rješenja i tehnologija.

“Što se tiče samog dizajna, potrebno je savladati osnove grafičkog dizajna, njegove principe i zakonitosti poput teorije boja i slično. Komunikacija i tzv. “Soft skills” su takođe jako bitni. Važno je poznavati i određen dio psihologije zbog istraživanja korisnika, kao i arhitekturu informacija da bi se svi podaci iz istraživanja mogli sortirati i iskoristiti na pravilan način”, ističe Spahić.

Kursevi kao odlična polazna tačka

Znanja iz ove oblasti najlakše je savladati putem kurseva, a Spahić osim što je zaposlen u evropskoj IT kompaniji i predavač je na kursu UX/UI dizajna u Informatičkoj akademiji InfoARS u Banjaluci.

On ističe da su kursvi odlična polazna tačka na razvojnom putu. Takođe, dodaje da je preduslov za pohađanje kursa UX/UI dizajna osnovno osnovno znanje engleskog jezika. Sve ostalo iz ove oblasti će se, kaže on, naučiti na kursu i “izoštriti” kroz godine rada koje slijede.

I teorija i praksa

Kurs na kojem je Spahić predavač traje pet mjeseci i sastavljen je iz teoretskog i praktičnog dijela, te on ističe da će polaznici kroz taj period i plan rada steći dovoljno znanja da mogu potražiti svoje prvo zaposlenje u svijetu informacionih tehnologija.

“Praktični dio kursa pokriva i kreiranje projekta “od nule”, koji će biti prva stavka u portfoliu budućih dizajnera. Kurs obuhvata uvod u digitalni dizajn, gdje se dotičemo i drugih srodnih oblasti, razumijevanja osnovnih grafičkih principa i njihove primjene u digitalnom svijetu. Nakon toga, u planu je teorija UX/UI dizajna primijenjena na Web i mobilne aplikacije, njihove razlike i sličnosti, te cjelokupan proces dizajniranja. Nakon teorije, slijedi praktični dio gdje će polaznici stečena znanja primjeniti na realnim projektima”, ističe Spahić.

Dostupne razne pozicije za zaposlenje

Zavisno od širine oblasti kojom se kao budući dizajneri planiraju baviti, polaznici mogu potražiti posao na bilo kojoj od sljedećih pozicija: UX dizajner, UI dizajner, UX/UI dizajner, visual dizajner, digital product dizajner.

“Zavisno od želja i mogućnosti, budući dizajneri se mogu okušati kao freelanceri, ali i potražiti klasični posao u nekoj od mnogih domaćih i inostranih IT kompanija. Takođe, radom, upornošću i razvojem vještina mogu se usko specijalizovati za samo jednu oblast UX/UI dizajna, ili čak srodne oblasti pa se baviti dizajnom samo jednog dijela softvera”, kaže Spahić.

Prednosti posla UX/UI dizajnera

Osim plate, koja je iznad prosjeka, prednost ove profesije je što se od njenog nastanka pa do danas, bilježi stalni rast u potrebi za kvalifikovanom radnom snagom. Svakim danom sve više i više IT industrija prepoznaje važnost i nezamjenjivost kvalitetnog dizajna u kreiranju softvera, pa je primjenjivost i raznolikost ove profesije jedan veliki plus kod odabira buduće karijere.

Kako postati UX/UI dizajner

Svi koji žele da promijene svoju karijeru i da se prekvalifikuju za ovo zanimanje, to mogu učiniti putem kurseva koji se održavaju u Banjaluci, a mogu se pohađati i iz udobnosti vlastitog doma.

“Interesovanje za ovaj kurs je veliko. Trenutno je preostalo još jedno slobodno mjesto. Zato svi koji žele da nauče UX/UI dizajn bolje da požure”, poručuju iz InfoARS akademije.

Dodatne informacije možete pronaći na linku ili putem telefona/vibera: 066 99 66 88.

Banjaluka.com