Elvis Bajramović – prva truba Dragačeva (Foto, Video)

08.08.2022. - Društvo

Prva truba ovogodišnjeg 61. Sabora trubača u Guči je Elvis Bajramović iz Bojnika iz istoimenog orkestra. “Konkurencija je bila veoma jaka, presrećan sam”, rekao je on.

Takmičenjem za Prvu trubu Dragačeva sinoć je spuštena zavjesa na najveću trubačku feštu na Balkanu.

Druga truba Dragačeva je Vladimir Ivanović iz Zagužanja, a nagrada publike ove godine otišla je u ruke Dragana Pavlovića iz Guče.

Na trubački megdan u 18 sati  izašli su najbolji seniorski trubački orkestri Srbije, a za prestižne saborske nagrade na finalnom takmičenju, na glavnoj pozornici borilo se njih šesnaest.

To su Kristijan Azirović iz Bojnika, Novosađanin Danijel Kostić, Marko Trnavac iz Mršelja, Kristijan Trajković, Vladimir Ivanović, Vladica Novković, Stanislav Antić i Siniša Stanković iz Zagužanja, Danijel Jokanović iz Šida, Gučanin “Dragačevske trube” Dragana Pavlovića, Vranjanac Stefan Mladenović, Isidor Zećirović iz Bojnika, Timočki veseljaci iz Knjaževca, Bojan Krstić iz Vladičinog Hana, Ariljci Željko Stefanović i Aleksandar Petronijević, kao i Elvis Bajramović iz Bojnika.

Siniša Stanković iz Zagužanja kaže za Nova.rs da se već tri decenije bori sa istoimenim orkestrom u Guči.

“Osvojili smo jednu nagradu, ali ne odustajemo. Guča, truba i ovaj festival je moj život. Konkurencija je bila velika. Idemo dalje”, rekao nam je Siniša koji je osvojio drugo mesto u kategoriji najboljeg orkestara.

Marko Trnavac, dobitnik Zlatne trube prošlogodiđnjeg Sabora u Guči, kaže da je Zapadna Srbija poznata po ljubavlju prema limenom duvačkom instrimentu.

“Nezamislivo je da se bilo koji događaj obavlja bez zvuka trube. S njom se rađa i ispraća, i kada se slavi i kada se tuguje, truba je uvek tu. Oko dvanaest godina postojimo i uživamo dok sviramo”, objasnio je ranije Trnavac za Nova.rs koji i ove godine nije prošao bez nagrade.

Šta kažu posjetioci

Posjetioci su i sinoć uživali u takmičenju trubača i drugim sadržajima koje nudi prestonica trube, a fotografije govore više od reči. Miloš Petrović iz Bazela, rodom Kraljevčanin, prešao je skoro 1.500 kilometara da bi bio tri dana u ovoj dragačevskoj varošici.

“Živim za trubu, dolazim zbog mog naroda koji je gostoprimljiv. Uživao sam u sjajnim specijalitetima, najviše svadbarskom kupusu. Bio je odličan”, kaže Miloš. Moram priznati da sam oduševljen i koncertom tri dame, Ane Bekute, Cakane i Snežane Đurišić, napominje.

Međutim, ima i onih koji su nezadovoljni, kako zbog cijena, tako i zbog preklapanja, kako navode, raznog kiča i šunda sa zvukom čarobnog limenog instrumenta.

“Želim da slušam trubu, a ne Baju Malog Knindžu. Razni neartikulisani zvuci su se čuli. Cijene su kao da sam otišla na Azurnu obalu. Kilogram prasećeg pečenja skoro 4.000 dinara, koka kola 280, domaća kafa 150, pa to je stvarno bruka”, kaže za Nova.rs Milena koji živi na jugu Srbije.

Prema njenim riječima, parking je platila 1.000 dinara i to pored reke Bjelice, a došla je da sluša koncert Snežane Đurišić i njene dve koleginice, Ane i Cakane, ali i da prati trubačko nadmetanje.

“Razumijem da ljudi treba da zarade, ali što je mnogo mnogo je. Uživala sam u koncertima trubača, ali i Ana Bekuta me oduševila”, ispričala je za naš portal.

Smatra da je duh Sabora i entuzijazam osnivača da naprave manifestaciju narodnog stvaralaštva i umeća pretvoren u nezasiti poriv za zaradu, a vjeruje da je takva situacija i kada su tezge, odnosno zemljište za šatre u pitanju.

Ipak, konačnu informaciju, diskutabilno, da li i tačnu, daće organizatori kada svedu račune.

Pojedinci su došli ovdje i da nađu srodnu dušu, kao i Moma Đaković, rodom iz Bosne.

“Mi smo smješteni u kampu. Do jutra ostajemo i nastavljamo svoje putešestvije dalje. Još nisam našao mladu, ali dugo je do jutra”, priča nam Moma u šali.

“Mi sami spremamo hranu, kupovali smo u prodavnicama, moram priznati da su veoma ljubazni. Malo je prljavo, ali ne možemo očekivati da komunalne službe imaju čarobne štapiće. I oni su preopterećeni”, zaključio je on.

U Guču su zbog uzavrele atmosfere i ove godine stigli gosti iz Engleske, Španije, Njemačke, Poljske, Portugalije, Urugvaja i zemalja okruženja. Kažu da ih povezuje muzika i ljubav prema trubi, bez obzira na jezik kojim govore.

“To je prilika i da upoznamo ljepote ovog kraja. Tu je Ovčarsko-kablarska klisura, divni manastiri, očarani smo prirodom”, poručuju oni.

Inače, ovogodišnji Sabor trubača organizuju opština Lučani, TO “Dragačevo”, gučki Kulturni centar i i SKYMUSIC, koji je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih dešavanja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Našao se i na internet stranici popularnog magazina National Geographic, među deset najvažnijih događaja.

Izvor/Foto:Nova.rs