Dva istražioca Granične policije BiH uhvaćena u Skaj aplikaciji

30.01.2023. - Društvo

Granična policija BiH oglasila se saopštenjem, nakon što je objavljena vijest da su istražioci Granične policije uhvaćeni u Skaj aplikaciji, te da je smijenjena šefica Evropola u BiH.

Povodom medijskih navoda da Centralnu istražnu kancelariju BiH potresa „skandal zbog `Skaj` istraga“, iz Granične policije su naveli da je taj predmet u nadležnosti Tužilaštva BiH, a Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije sprovodi internu istragu.

“Zbog medijskih navoda da Centralnu istražnu kancelariju Granične policije BiH ‘potresa afera zbog skaj istraga’, obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u okviru svojih redova, a svako ko postupa protivzakonito biće procesuiran i sankcionisan. Navedeni predmet je u nadležnosti Tužilaštva BiH, a Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH vodi internu istragu”, naveli su iz Granične poliije BiH.

Prema saznanjima „Avaza“ u petak, 27. januara, smijenjena je Spomenka Markulj, šef Evropola u BiH i kontakt osoba sa ovom međunarodnom policijskom agencijom. Markulj je bila i šef istražne komisije i odlukom direktora Zorana Galića premještena je na drugu poziciju.

O svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH.

Protiv Markulj je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji, jer je između ostalog odbila da postupi i po naredbi načelnika ove kancelarije.

„Avaz“ saznaje da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na „Skaj“ kodovima koje je dobila Granična policija 11. januara.

Ona je zahtijevala da se promijeni tužilac i dodijeli novi, a da u timu ostanu njeni istražioci, koji su sada teško kompromitovani.

Međutim, vjeruje se da su pojedinci na ovaj način željeli kupiti vrijeme jer su imali izlistane „Skaj“ kodove i komunikacije sa određenim kriminalnim licima, navodi isti izvor.

Dva istražioca iz tima Markulj čiji su inicijali E.H. i S.K. otkriveni na „Skaj“ aplikaciji.

O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH, jer je E.H. kada je uvidio da će biti otkriven, napravio službenu zabilješku da se njegovo ime pominje u „Skaj“ kodovima.

 

izvor:Avaz/FOTO:Agencije