Duguju advokatima, medijima, cvjećarama, pa čak i mesnicama i crkvi

14.05.2023. - Društvo

Isto kao vladajuće stranke, i najjače opozicione partije u Bosni i Hercegovini  prošlu godinu su završile sa dugovima, a njihove ukupne neizmirene obaveze dostižu cifru od 2,7 miliona KM.

Prema informacijama iz finansijskog izvještaja za 2022. godinu koji su stranke dostavile CIK BiH, najveći dužnik među opozicionim stranaka u Srpskoj bila je PDP, dok je u Federaciji BiH to SDA.

Partija na čijem čelu se nalazi Branislav Borenović – PDP, prošlu godinu je završila sa ukupnim obavezama u iznosu od 731.768 KM od čega na kredite i pozajmice otpada 78.000 KM.

Zanimljivo je da je stranka na kraju godine najviše novca, kada su u pitanju krediti i pozajmice, dugovala upravo Borenoviću koji je partiji pozajmio 20.000 KM.

Nakon Borenovića, stranka duguje i šefu Kluba poslanika PDP u parlamentu Srpske, Igoru Crnatku koji je partiji pozajmio 15.000 KM, dok po 10.000 KM duguje aktuelnom gradonačelniku Banjaluke, Drašku Stanivukoviću, i poslanici te stranke u Predstavničkom domu PS BiH, Miri Pekić.

Osim za kredite i pozajmice, PDP je godinu završila sa brojnim neizmirenim obavezama prema medijima, ugostiteljskim objektima, advokatima, te javnim i privatnim preduzećima.

Stranka je, između ostalog, ostala dužna i cvjećarama i mesnicama, pa čak i Spskoj pravoslavnoj crkvi u Brčkom iznos od 1.350 KM.

Najviše novca PDP je na kraju godine dugovala preduzeću “Metromedia” (48.510 KM), a iza njega slijede preduzeća “Vilux” doo (36.258 KM) i “365BLT” doo (34.035 KM).

Zanimljivo je da je PDP na kraju godine ubilježila i dug od 25.000 KM za kazne Centralnoj izbornoj komisiji. Istovremeno, stranka je za neto zarade dugovala 15.000 KM.

Dugovi za grijanje i komunalije

Ni najveća opoziciona stranka u Srpskoj – SDS na čijem čelu se trenutno nalazi načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, godinu nije završila “bez repova”.

Ukupne obaveze SDS na kraju 2022. godine iznosile su 422.291 KM.

Iako kredite i pozajmice nije imala, SDS je dugovala za lične dohotke, ugovore o djelu, struju, komunalije, grijanje, zakupe kancelarija i slično.

Dugove su imali i prema pojedinim opštinama, ali i sportskim dvoranama, medijima, štamparijama.

Zanimljivo je da je za oglašavanje u medijima ova stranka na kraju godina imala neizmirene obaveze u iznosu od čak 161.000 KM, dok je gradu Banjaluka dugovala preko 9.000 KM.

Najskromnija opoziciona stranka u Srpskoj po pitanja trošenja je lista “Za pravdu i red” na čijem čelu se nalazi narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Stranka je godinu završila sa skromnih 1.169 KM duga. Najveći dug stranka je imala prema preduzeću Travunija doo, ukupno 800 KM, dok je hotelu Bosna ostala dužna oko 318 KM.

Za razliku od Vukanovića, Bakir Izetbegović i njegova stranka SDA, očito nisu štedili.

Obaveze ove stranke na kraju godine iznosile su čak 1,2 miliona KM od čega na kredite i pozajmice otpada 41.277 KM.

I SDA je ostala dužna brojnim privatnim i javnim preduzećima, a dugovala je i za plate zaposlenima, vodu, cvijeće, medijska oglašavanja, ugostiteljske usluge, advokatske usluge, pa čak i knjižarama.

I stranka aktuelnog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića – DF završila je godinu sa dugovanjima u iznosu od 367.151 KM od kojih na kredite i pozajmice otpada oko 90.000 KM.

Najveći dug DF je imao prema Almiru Jahiću koji je stranci pozajmio 60.000 KM.

I ova stranka je ostala dužna za ugovore o djelu, kao i za usluge pojedinih advokata i preduzeća.

Najveći dug imali su prema “Ascanius Media d.o.o.”, ukupno 129.458 KM, i to još za predizbornu kampanju 2018. godine.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: SDS