Dramatično stanje u Srbiji, poplava uništila domaćinstva | Bijeljina.com

Dramatično stanje u Srbiji, poplava uništila domaćinstva

26.05.2023.

Usljed obilnih padavina izlili su se bujični potoci u selima na teritorije opštine Lučani.

 

"Morali smo u rukama da nosimo životinje" Dramatično stanje u Srbiji, poplava uništila domaćinstva (FOTO)

Prilazni put do porodice Milosavljević koja živi uz obalu Zapadne Morave skoro potpuno je uništen, a voda im je ušla i u štale.

– Morali smo u rukama da nosimo životinje kako bi ih spasli i stavili na sigurno. Ogromna je kiša pala i uz grad pričinila veliku štetu na poljoprivrednom zemljištu, plastenicima. Ono što je nama najveći problem jeste prilazni put koji je u katastrofalnom stanju i ne može da se koristi – rekla je za Rinu domaćica Mira Milosavljević.

Ova porodica nadaleko je poznata kao vrijedna i domaćinska, a pod krovom njihove kuće zajedno živi preko 10 članova i tri generacije.

Bave se sječom šume i poljoprivredom, stoga im uništen prilazni put i te kako otežava normalno funkcionisanje.

U prethodnim poplavama voda im je odnijela veliki broj konja, a sada kada su krdo obnovili plaše se svake veće kiše.

– Konji i koze su nam na moravskom ostrvu i uz splav moramo sve da ih evakuišemo na sigurno. Smjestićemo ih u štalu koja je ostala suva dok padavine ne prestanu – dodala je Mira.

Olujno nevrijeme praćeno gradom pogodilo je gradsko, ali i seosko područje grada Čačka. U naselju Loznica izlila se Loznička rijeka i poplavila putnu infrastrukturu, usljed kiše i grada materijalnu štetu pretrpjela su i moravska sela Vapa, Viljuša i Zablaće, prenosi Rina.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: MUP SRBIJE