Dobio otkaz zbog alkohola, vraćen na posao jer je to od salate

31.03.2023. - Društvo

Pedesetdevetogodišnji Danijel iz Zagorja, koji je bio skretničar u Hrvatskim željezicama, dobio je otkaz jer je na poslu na Glavnoj stanici u Zagrebu naduvao 0,18 promila alkohola, prenose hrvatski mediji.

 

Riječ je o poslu sa velikom odgovornošću i nultom tolerancijom na alkohol.

Automatski otkaz dobio je lani u julu, ali se žalio na odluku pa je sud u utorak presudio da ga ipak moraju vratiti na posao. Presuda je, doduše, nepravomoćna i Željeznice se na nju mogu žaliti.

Danijel iz okoline Đurmanca ovaj posao radi 28 godina i kaže kako na redovnim provjerama nikad nije naduvao ni promil.

Dodaje da mu te večeri stepen alkoholiziranosti nije utvrđen na zakonit način, piše portal Danica.hr.

“Naime, nakon provedenog alkotestiranja Dregerom prisutnost alkohola se nedvojbeno utvrđuje jedino vađenjem krvi ili urina, što nije učinjeno. Ne pijem alkohol jer imam zdravstvenih problema, a te sam večeri jeo salatu začinjenu alkoholnim octom“, rekao je na sudu.

Instruktor saobraćaja Fuad, svjedočio je kako je 10. jula prošle godine, oko 45 minuta iza ponoći, obavio provjeru prisutnosti alkohola u organizmu izvršnog radnika Danijela.

“O tome sam sastavio zapisnik prema kojem je uvidom u etilometar očitana vrijednost od 0,18 promila alkohola u Danijelovom organizmu. On je to potpisao bez ikakvih primjedbi”, naglasio je Fuad.

Danijel opet i dalje podsjeća da je te večeri jeo obrok sa salatom u kojoj je vjerojatno bio alkoholni ocat te se i sam iznenadio kad je uređaj pokazao 0,18 promila. Osim toga, kaže da nije bio upoznat s Odlukom HŽ o nultoj stopi tolerancije na alkohol.

Automatskom otkazu usprotivio se i sindikat koji je poslodavcu za to odbio dati saglasnost. Sudac u Zlataru je na koncu u srijedu prihvatio Danijelovu tužbu te naložio HŽ da ga vrati na posao i isplati mu 500 evra troškova.

 

izvor:Agencije/FOTO:pixabay