Dobija li konačno banjalučki ćevap geografsko porijeklo?

06.04.2023. - Društvo

 

Na osnovu incijative predstavnika Grada Banjaluka, tačnije Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, danas je u Gradskoj upravi održan sastanak nadležnih tijela na temu pokretanja procedure za dobijanje oznake zaštite geografskog porijekla proizvoda “Banjalučki ćevap”.

Na sastanku su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Agencije za sigurnost hrane su prezentovali zakonsku proceduru za dobijanje oznake zaštite geografskog porijekla proizvoda “Banjalučki ćevap”, kao i koji su to naredni koraci koje Udruženje proizvođača zajedno sa lokalnom zajednicom, Ministarstvom poljoprivrede, te Agencijom za sigurnost hrane trebaju preduzeti.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede tom prilikom istakli su da je oblast zaštite prehrambenih proizvoda oznakom porijekla, oznakom geografskog porijekla, ili oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta uređena Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, u kojem se propisuje postupak zaštite, kao i postupak podnošenja zahtjeva.

Zašto se proizvod zaštićuje?

Takođe, pojasnili su zašto je važno da se proizvod zaštiti.

“Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od navedenih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije, te doprinose stvaranju identiteta i prepoznatljivosti takvog prehrambenog proizvoda”, rekao je Milan Puzigaća, Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Božana Vranješ, master prehrambenog inženjerstva istakla je da se zaštitom proizvoda dolazi do podizanja i postizanja stalnog kvaliteta.

“Takođe, direktna veza proizvoda sa određenim geografskim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području, doprinosi ruralnom razvoju – posebno udaljenih i dislociranih područja. Osim toga, registraciona oznaka je zaštićena od bilo kakve komercijalne upotrebe koji nisu obuhvaćeni registracijom”, kazala je Vranješ.

Sastanku u Gradskoj upravi su pored predstavnika Grada i predstavnika Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prisustvovali i predstavnik Privredne komore RS, Instituta dr Vaso Butozan, Agencije za sigurnost hrane, Poljoprivrednog instituta RS, Tehnološkog fakulteta Banjaluka, kao i Dalibor Šajić iz Udruženja Horeca.

Na kraju je zaključeno da će se naredni sastanak održati u doglednom periodu do kada će biti izrađena i prezentacija.

Takođe, iz Ministarstva su poručili da će na narednom sastanku, pored danas prisutnih, prisustvovati i predstavnici proizvođača mesa iz Banjaluke, roštiljnica i ostalih subjekata koji posluju u ovom lancu proizvodnje.

Banjaluka.com