“Dobićeš poklon u srijedu u školi”

08.05.2023. - Društvo

Učenik OŠ “Vladislav Ribnikar” čiji identitet je zaštićen je uvijek bio tu. Bio je tu kada su nazvali njegovog prijatelja Kostu “pametnjakovićem”.

Sa oružjem svog oca, ubio je osam svojih vršnjaka i čuvara OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Nikola je taj dan bio prisutan u susjednom odjeljenju. Sve je vidio i čuo. Danas je on položio cvijeće ispred škole, koja je za nekoliko minuta postala poprište najneočekivanijeg zločinačkog trenutka.

– Bio je kraj prvog časa, oko 8.35. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi, jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo desilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: Pucaju, bježite, bježite!!! Naš nastavnik nas je spasio. Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i vidio Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubica, saznao sam to kasnije – rekao je Kostin školski drugar.

Zajedno igrali video-igre i fudbal, dodao je on.

On se potom osvrnuo i na odnos sa Kostom K.

– Bili smo prijatelji već dugo. Viđali smo se i van škole. Provodili smo sate igrajući video igre, posebno Fortnajt, ali igrali smo i fudbal u Tašmajdanskom parku – objašnjava on.

On dalje navodi da je Kosta bio miran, pristojan i malo introvertan.

– On je tip koji drži svoje stvari za sebe. Čak i kada ga nagovorite da igra fudbal, drži se po strani. Ima vrlo malo prijatelja, a drugi ga maltretiraju. Zovu ga štreber jer je odličan učenik koji dobija najviše ocjene – objašnjava učenik.

Međutim, on tvrdi da masakr nije povezan sa lošom ocjenom u školi.

– On nikada ne dobija loše ocjene. Međutim, jednom smo bili u parku i drugi su ga okružili da bi vikali “štreber”, “nesrećnik”. Dali su mu i druge nadimke. Koliko ja znam, nikada ga nisu tukli – objašnjava dječak.

Prve riječi nastavnice koju je upucao dječak na Vračaru
Kostin školski drugar objašnjava da je Kosta K. nedavno zatražio da ide u drugi razred kako bi izbjegao maltretiranje, međutim, prema njegovim riječima, incidenti su se nastavili i u novom razredu.

“Dobićeš poklon u srijedu”

– Njegov otac jeste vodio Kostu da puca na poligonu – kaže on.

On dalje navodi da je Kosta pucao i na svog prijatelja kojem dva dana prije masakra nije donio rođendanski poklon.

– Kasnije mu je rekao: Dobićeš poklon u srijedu u školi – kaže on.

Međutim, kako dječak priča, uspio je  da se spase tako što je iskočio kroz prozor, prenosi Blic.

 

 

Izvor: Blic