Do sada stiglo osam prijava za kupovinu kuća na selu

18.09.2023. - Društvo

 

Jelena Žuža (24), master profesor engleskog jezika i književnosti, trenutno nezaposlena, željela bi da sa svojim bračnim partnerom kupi kuću na selu, jer je svjesna da su stanovi trenutno skupi i da ne bi mogla dobiti stambeni kredit. Jelena je među osmoro onih koji su se već prijavili na javni poziv Gradske uprave za sufinansiranje kupovine kuća na selu.

 

“Trenutno živim u devetočlanoj porodici. Prijavili smo se na ovaj projekat i predali smo neophodnu dokumentaciju još u avgustu. Moja želja i mog bračnog partnera jeste da kupimo kuću u Dvorovima. Na ovaj način mogli bismo dobiti trećinu sredstava za kupovinu parcele i kuće. Svjesni smo činjenice da su stanovi trenutno preskupi i da bi nam život bio puno lakši na seoskom imanju”, kaže Jelena Žuža.

U Gradskoj upravi Bijeljina danas su organizovana druga “Otvorena vrata”, posvećena temi sufinansiranja kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove. Bijeljina je, inače, prva lokalna zajednica koja se odlučila za realizaciju ovog projekta, po uzoru na sličan projekat koji se  već realizuje u Srbiji.

Sreten Vučković, iz Odjeljenja za poljoprivredu, podsjetio je da je Gradska uprava prije četiri mjeseca raspisala javni poziv za sufinansiranje kupovine seoskih kuća.

“Razlog za ulazak u jedan ovakav projekat su velike migracije stanovništva sa sela u gradove. Imamo i na području grada Bijeljina sve više naselja koja su skoro opustjela. Da bismo zaustavili takav negativan trend, Gradska uprava Bijeljina se odlučila za ulazak u ovaj projekat po uzoru na sličan projekat koji se realizuje na državnom nivou u Srbiji. Za sada imamo osam prijava. Do prvog novembra je otvoren ovaj javni poziv i mi očekujemo da će se naši sugrađani, koji ispunjavaju uslove, javiti na ovaj javni poziv u narednih mjesec i po dana. Što se tiče uslova, oni nisu rigorozni. Ovo bi moglo predstavljati konkretnu pomoć osobama mlađim od 45 godina, koje nemaju krov nad glavom. Grad Bijeljina će pomoći kupovinu prve nekretnine u iznosu do 50 odsto njene procijenjene i utvrđene vrijednosti, maksimalno sa iznosom do 20.000 KM po jednom korisniku. Na ovoj budžetskoj stavci trenutno imamo planiranih 100.000 KM. Mi smo, praktično, pioniri u ovoj oblasti. Ukoliko bude više prijavljenih, nije isključeno da ćemo raditi i rebalans budžeta kako bismo udovoljili zahtjevima svih onih koji budu ispunjavali uslove”, kaže Vučković, ističući da će ovih dana biti formirana komisija koja će pregledati svu dokumentaciju i na terenu utvrditi stanje nekretnine koja bi se kupovala. Nakon što se obave sve formalnosti, uslijediće potpis ugovora sa gradonačelnikom grada Bijeljina. Nije isključeno da će se ovaj projekat realizovati i u narednoj godini, zavisno od interesovanja građana, a očekuje se da će on zaživjeti i na nivou Republike Srpske.

Ovo je prilika da se mladi iz gradova počnu vraćati na selo, a jedini uslov, ukoliko prihvate ovaj projekat, kaže Vučković, jeste da pet do deset godina žive na selu i da u tom vremenskom periodu ne mogu prodati navedenu nepokretnost.

 

Bijeljina.com