Djevojka iz Francuske u Banjaluci istražuje tajne podzemnog svijeta

07.04.2023. - Društvo

U Speleološkom društvu “Ponir” startovala je nova speleo-škola, a ove sezone prijavila su se samo tri polaznika, po jedan iz Banjaluke i Doboja te djevojka iz Francuske koja je došla da studira u našem gradu.

Kazali su ovo za “Glas Srpske” iz Speleološkog društva “Ponir” te dodali da su prijave za početak obuke zatvorene.

“Polaznica iz Francuske našla nas je putem interneta. Kada je kontaktirala s nama, svi smo bili iznenađeni – rekli su u društvu.

Kako kažu, novi polaznici upoznali su se sa tehničkom opremom u speleologiji.

“Nakon toga su “uskočili” u pojas savladavši svoja prva sidrišta. Subotu i nedjelju provode radno na užetu, a već od idućeg vikenda kreću na prvi teren, gdje će upoznati neke od tajni koje krije mistični podzemni svijet –  kažu u “Poniru”.

Kod polaznika, kako kažu, uvijek postoji izvjesna doza straha, koja je opravdana i očekivana.

“Prirodno je da strah postoji. Ako ga nema, onda čovjek zna i pogriješiti, ali strah s vremenom i iskustvom popusti – rekli su u ovom društvu.

Da bi neko postao član njihovog društva, kako kažu, treba da posjeduje entuzijazam i ljubav prema prirodi.

“Speleologija je zahtjevna, jer je potrebno ponijeti svu opremu na teren, opremiti speleološki objekat, sići, nacrtati i onda se vratiti na polaznu tačku – kažu iz “Ponira”.

Dodaju da je cijena kursa 150 KM.

“U speleo-školi koristimo atestiranu užad i opremu, ali sve ima rok trajanja pa tako i oprema, koja je već prilično stara i neudobna – kazali su u “Poniru” dodajući da komplet za jednog speleologa košta oko 2.000 KM, bez crtačkih kompleta.

Kažu da istraživanje jama i pećina ne obavljaju samo na području Banjaluke, nego širom BiH.

“Radili smo ekspedicije u Hercegovini, u Nevesinju i Gacku, na Grmeču, u Bosanskom Petrovcu, u Drvaru, Grahovu i drugim mjestima – navode u društvu dodajući da trenutno istražuju pećinu koja je dubine najmanje četiri kilometra.

Objasnili su da je mali broj polaznika hronični problem za speleologiju, jer ovaj sport još nije masovan kod nas.

“U klubu imamo samo tri stalna člana. Drugi dođu, pa ubrzo odustanu. Jednostavno, ne žele da izlaze iz zone komfora – naveli su iz društva.

Dodali su da sarađuju sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije.

“Kod njih je speleologija veoma popularna i imaju podršku institucija – kazali su u ovom društvu.

Bez podrške grada

Speleološko društvo “Ponir” postoji od davne 1984. godine.

“Klub je ranije imao svoje prostorije u gradu, a sada ih nema. Posljednjih sedam ili osam godina nemamo nikakvu podršku grada i sami se finansiramo. Vode nas samo želja i entuzijazam – rekli su u ovom društvu dodajući da ljubav prema prirodi i istraživanjima žele da prenesu na mlađe generacije.

Izvor: Glas Srpske / Jana Kezić