Djed influenser pokazuje mladima običaje za vaskršnji post

01.03.2023. - Društvo
Počeo je vaskršnji post, najstroži među svim postovima, a prethodila mu je Bijela nedjelja, za koju su vezani mnogi stari običaji.

 

Djed Vide sa Mokre Gore, poznat kao i najstariji influenser u Srbiji, odlučio je da sa omladinom podijeli dio tradicije.

– Omladina danas malo zna o nekim starim običajima, a ja se uvek potrudim da ih upoznam kako se to radilo nekad. Šta se valja, što bi se reklo, a šta ne. Jedan od običaja pred veliki post jeste da se valja ljuljati, to se zove pokladno ljuljanje. Ljuljaške bi se pravile na nekom rodnom drvetu. Mogle su biti obične ljuljaške, ili improvizovane kao ova moja. Veruje se da to donosi napredak i plodnost u nastupajućem periodu, kaže  djed Vidomir Vide Kojadinović.

Influenser sa Mokre Gore ima 73 godine i jedan je od najpopularnijih ljudi na Fejsbuku iz zapadnog dijela Srbije. Njegovi video snimci imaju na hiljade pregleda i on je najbolji dokaz da je za popularnost na društvenim mrežema dovoljno samo da budete prirodni, jer to najbolje prolazi.

– Dugo sam radio sa ljudima kao trgovac. Kad sam otišao u penziju kupio sam ovce i koze, hteo malo da se odmorim od ljudi. Ali, unuk mi jednog dana donese mobilni telefon i kaže uvek si deda bio moderan, moraš i sad. Oni meni dadoše i pokazaše, a napravili su mi i Fejsbuk. Ja četiri dana ništa nisam jeo, ni spavao, sve sam pokušavao da naučim kako funkcioniše, imao sam onu ikonicu “zatvori sve”, pa me je to nekoliko puta spasilo. Žena već zvala decu i rekla da samo buljim u telefon. Nakon četiri dana pogodim ja onu priču da okačim na Fejbuk i tako je sve počelo, kaže uz širok osmjeh ovaj influenser.

Vidomir ništa nije prepustio slučaju, pa je tako napravio i selfi-štap za koji se može reći da je jedinstven ne samo u Srbiji, već u čitavom svijetu. Na jedno drvo stavio je parče lima u koji ubaci telefon, klikne na odbrojavanje, namjesti se i – snima. Tako je nastao i ovaj snimak ljuljanja na Bijele poklade, prenosi Telegraf.

 

izvor:Telegraf/Glas Srpske/FOTO:Telegraf