Djeca sa Kosova gosti u Semberiji

15.06.2022.

Danas je održan pripremni sastanak predstavnika Gradske uprave, osnovnih škola i Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji povodom provođenja, sada već tradicionalnog,  projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, izrazio je zadovoljstvo što naš grad učestvuje u ovom projektu i zahvalio čelnicima Odbora, osnovnim školama sa područja Semberije, ali i roditeljima koji su prihvatili da ugoste mališane iz južne srpske pokrajine, što su ponovo dio Projekta.

” Ovo je jedna lijepa priča o upoznavanju i druženju Srba sa različitih prostora, koje će rezultirati stvaranjem veza za budućnost. Podrška ovakvim projektima od strane Grada Bijeljina neće izostati ni u godinama koje slijede “, naglasio je Ostojić.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, rekao je da se i ove godine misija saradnje sa srpskim narodom na Kosovu nastavlja, zahvalio Gradu Bijeljina na učešću u ovom projektu i pojasnio da će u Republiku Srpsku doći oko šest stotina gostiju – djece, prosvjetnih radnika, mališana sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

“Prva grupa će doći već 21. juna. Nju će činiti djeca sa poteškoćama u razvoju, dok će veliki broj djece školskog uzrasta doći četiri dana kasnije, 25. juna. Grad Bijeljina će ugostiti četrdeset četvoro djece i šest prosvjetnih radnika iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca. Odbor će ove godine deseti put realizovati Projekat u kojem je učešće uzelo trinaest lokalnih zajednica. Prije nekoliko godina, Grad Bijeljina je pomogao izgradnju Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ , podsjetio je Arlov.

On je posebnu zahvalnost uputio osnovnim školama, na čelu sa školom „Knez Ivo od Semberije“, koje su učestvovale u brojnim humanitarnim projektima. Ova škola je 2020. i 2021. godine prikupila najveći iznos humanitarne pomoći – preko 8.000 KM. Sredstva su utrošena u izgradnju Centra, ali i za paketiće namijenjene vršnjacima sa Kosova i Metohije.

 “Sve pomenuto je jasan pokazatelj veličine volje i ljubavi gradova i opština da prihvate djecu Kosova i Metohije i uljepšaju im kako školske praznike, tako i sam tok školske godine. Rezultati svega toga su brojni kontakti – povezivanja i bratimljenja. Dokaz je bratimljenje Grada Bijeljina sa opštinom Peć-Goraždevac i brojnih drugih lokalnih zajednica iz Srpske sa srpskim sredinama i gradovima na Kosovu i Metohiji. Ove godine u planu je bratimljenje nekih osnovnih škola iz Leposavića i Prijedora, Pelagićeva i Lipljana “,  najavio je Arlov.

 

Bijeljina.com/Foto:Gradbijeljina