Danas nastavak suđenja Miki Aleksiću | Bijeljina.com

Danas nastavak suđenja Miki Aleksiću

19.09.2023.

Vrijeđanje, ponižavanje, spominjanje porodica i jeftini pokušaji diskreditovanja – samo su dio taktike kojom se samozvani učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, optužen za silovanja i nedozvoljene polne radnje, služio od početka suđenja.

Optužnicom je obuhvaćenoj sedam devojaka žrtava Aleksića, suđenje je počelo u februaru 2022. godine, a do sada su svjedočile četiri žrtve. Danas, Aleksić će se konačno suočiti sa Milenom Radulović, hrabrom glumicom koja je prva izašla u javnost i ohrabrila sve žrtve da prijave seksualno nasilje.

Od samog početka suđenja bilo je jasno da je Aleksić premjestio “predstavu” u sudnicu. Odbranu je iznosio satima, detaljno analizirajući iskaz svake od žrtava ponaosob, a zatim je o tim žrtvama iznosio informacije o njihovim privatnim životima, željeći da ospori njihove ličnosti.

Poredio optužnicu sa serijom

Optužnicu je poredio sa serijom “Seks i grad”, a svaku od djevojaka je nazivao “epizodama” i o svakoj je imao svoj obiman monolog, koji se fokusirao na sve, osim na konkretne optužbe.

“Osnovna tema ovdje je tema Mileninog master rada. I u optužnici kao i radu imamo sedam epizoda po uzoru na meksičke serije. Rad na scenariju je timski, a unijet je u optužnicu. To je preslikavanje serije “Seks i grad”, a nevjerovatno je koliko su neki deijlovi slični”, rekao je teatralno Aleksić.

On je tokom svoje odbrane detaljno čitao iskaze djevojaka, iako ga je sudija upozoravao “da nema potrebe i da ne duži”.

“Njihovi iskazi: “Jednom rukom me je uhvatio za kosu, jako me je stegnuo”, uh, jedva čekam ovo s ovoliko gramatičkih grešaka, “nagnuo se, uguravši svoj jezik u moje grlo”, zatim: “Jako me je stegao i grubo me je ljubio, gurnuo jezik u moja usta i to me je zaboljelo”… Iva je rekla: “Dok ja izgovaram tekst počeo je da me ljubi i tu mi je gurnuo jezik.”Ovo je 21. vijek, one su obrazovane, znam kako govore i to ne čine ovako: “Ugurao mi je jezik u usta i jako me zaboljelo..” Ovo je potvrda da su naučeni tekstovi, da je ovo organizovano mjesecima, u tome su učestvovali psiholozi, novinari, vladine i nevladine organizacije”, rekao je Aleksić, a potom nastavio da čita iskaze opisa radnje u kojima sve djevojke navode uznemirujuće detalje seksualnog nasilja.

Tokom iznošenja odbrane tvrdio je da je majka jedne od žrtava prostitutka, pričao je kako nisu imale talenta, kao i da su “bolje glumice u životu”.

Tvrdi da je Milenu podržao NVO sektor

Milenino svjedočenje izaziva posebnu pažnju javnosti pošto je Aleksić, naime, svaku od žrtava obavezno propitivao o Mileni Radulović, pokušavajući da nametne narativ da je upravo ona “nagovorila” druge djevojke šta da kažu, ali su njegovi sramni pokušaji uvijek završavali fijaskom.

Sada, nakon dve godine od hapšenja, a godinu i po dana od početka suđenja, Aleksić će morati da se suoči oči u oči sa Milenom Radulović.

“Ova prijava podignuta je po uzoru na holivudske glumice. To se jasno čita, optužiti bilo kod moćnika iz filmske industrije.. Tako Milena počinje i izmišlja seksualne događaje i u svoje i u tuđe ime. Ona to priča sa 26 godina. Koristeći tu matricu, ona iz statusa anonimusa prelazi u selebriti stars. Ona je podržana od strane NVO sektora, postaje medijska heroina feminističkog pokreta, prima nagrade i priznanje Američke privredne komore u Srbiji, i postaje borkinja protiv rodno zasnovanog nasilja u Srbiji”, ispričao je ranije Aleksić.

Teror Aleksićevog advokata

Takođe, njegov advokat je svaku od žrtava do sada pitao o Mileni Radulović, pokušavajući da nametne da je žrtve “pripremala i govorila im šta da kažu”.

“Da li je bilo ko, a posebno Milena, govorila vama šta da kažete? ” pitao je advokat, na šta je žrtva N. V. kratko odgovorila odrično.

Advokat koji zastupa Aleksića se nije libio da žrtve riješeta pitanjima koja su imala za cilj da ih ponize i unize. Tako je postavljao sramna pitanja poput: “Na koji način ste odbijali da vam gura jezik u usta”, “Da li je njegova glava bila viša ili niža u odnosu na vaš polni organ, da li ste ga gledali”, “Zbog čega niste zatvorili usta”…

Taktike kojima se Aleksić i njegova odbrana služe su i više nego “prljave”, a postavlja se pitanje da li će optuženi biti spreman da se suoči sa Milenom Radulović, koja ga je prva prijavila i otkrila sve o gadostima koje su se dešavale u samozvanoj školi glume “Stvar srca”.

“Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se”, ispričala je početkom 2021. godine Milena Radulović u emotivnoj ispovesti za Blic.

Sada, nakon dvije godine od hapšenja, a godinu i po dana od početka suđenja, Aleksić će morati da se suoči oči u oči sa Milenom.

Izvor: Srpska info