Dali im 750 KM, a ukinuli dječiji dodatak

12.05.2023. - Društvo

Daju nam na mostu, uzmu na ćupriji“. Ovako višečlane porodice komentarišu najnoviju odluku Fonda za dječiju zaštitu da im obustavi isplatu dječijeg dodatka, jer istovremeno primaju 750 KM pomoći za nezaposlenog roditelja.

 

Kada je Vlada RS prošle godine uvela mjesečnu pomoć od 750 KM kao podršku višečlanim porodicama u kojima je jedan roditelj nezaposlen, to je u javnosti predstavljeno kao pronatalitetna mjera. Niko nije rekao da će zbog uvođenja jednog prava porodice biti uskraćene za drugu vrstu pomoći.

Redakciji Srpskainfo javilo se više nezadovoljnih roditelja koji su od ovog mjeseca iznenada ostali bez dječijeg dodatka. O tome nisu dobili pismeno obavještenje iz Fonda, već su svi redom zvali ovu ustanovu da provjere šta se događa.

Zanimljivo je i da su pojedine porodice nekoliko mjeseci uporedo primale dječiji dodatak i 750 KM kao podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, pa pitaju kako je onda odjednom došlo do promjene.

– Za početak, nije uopšte normalno da u porodicama sa četvoro i više djece jedan roditelj ne radi, ali kod nas je, nažalost, takva situacija u većini višečlanih familija. Kada sam prije tri mjeseca predavao papire za dječiji dodatak, u Fondu su mi rekli da nema nikakve veze što primamo 750 KM pomoći jer je to pronatalitetna mjera. Međutim, sada nam je dječiji dodatak iznenada ukinut sa obrazloženjem da smo oboje zaposleni i da prelazimo cenzus. Rekli su mi da su rješenja o obustavi u izradi i da ćemo ih dobiti – ispričao nam je otac iz Banjaluke, koji ima petoro djece.

Njima nije uplaćeno 640 KM dječijeg dodatka za april.

Još jedna majka ispričala nam je da im nije legla uplata dječijeg dodatka za april, a kojeg su uredno primali posljednje dvije godine.

– Zvala sam Fond da provjerim šta se događa jer sam u medijima pročitala da je prošle sedmice bila isplata, a oni kažu: „Gospođo, vi ste blokirani od 1. aprila, dobićete rješenje na kućnu adresu“. A, kada je bilo govora o 750 KM, rečeno je da će to i dječiji doplatak biti sasvim dvije odvojene stavke. Međutim, sada kada se saberu ta primanja, mi prelazimo cenzus. I ne samo mi, sigurno. Većini ljudi su plate povećavane prošle godine, a cenzus je ostao isti – priča majka četvoro djece, čije ime je poznato redakciji.

Ona je inače zaposlena, a pomoć od 750 KM prima njen muž koji zbog invaliditeta ne može da radi.

– Moj muž je zadobio teške povrede i ostao 100 odstotni invalid. On bi više volio da može sam da zarađuje, nego da prima tih 750 KM. Neka su meni djeca zdrava, ja se od njihovih para neću ni obogatiti, ni osiromašiti, ali nije u redu da ponižavaju višečlane porodice i našu djecu – razočarana je ona.

U banjalučkom Udruženju porodica se četvoro i više djece potvrdili su nam da su ih članovi upoznali sa problemom oko isplate dječijeg dodatka, te ističu da će se zvanično obratiti Fondu za dječiju zaštitu za pojašnjenje.

I u dobojskom Udruženju „Budućnost 4“ kažu da ih nezadovoljni roditelji kontaktiraju, te najavljuju da će reagovati i tražiti da se ne umanjuju prava ni za jednu ciljnu grupu udruženja.

– Nismo ovo očekivali. Davanje od 750 KM bi trebalo biti samostalno, tako da ne utiče na izdvajanja za djecu, ali očigledno je da se primjenjuje cenzus oko ukupnih primanja za porodicu. Mi iz udruženja smo i ranije tražili od nadležnih da te stavke budu odvojene, da ne utiču jedna na drugu, ali nisu se još izjasnili – rekla je predsjednica Udruženja Olivera Nedić.

Iz Fonda za dečiju zaštitu potvrdili su za portal Srpskaino da je pojedinim porodicama, koje imaju primanja po osnovu Zakona o podršci nezaposlenom roditelju, obustavljena isplata dečijeg dodatka jer njihovi prihodi prelaze census.

Kako preciziraju, činjenica da porodica sa četvoro i više djece ostvaruje pravo na primanje od 750 KM nije razlog da ne može ostvariti pravo i na dodatak na djecu, ukoliko je to jedino primanje. Međutim, postoje porodice u kojima je jedan roditelj već zaposlen, čiji prihod u momentu podnošenja zahtjeva nije prelazio zakonom propisani cenzus, pa je pravo na dodatak na djecu ostvareno.

– Kako stupanjem Zakona na snagu od 1. januara 2023. godine, dolazi do zbrajanja oba prihoda koja podliježu oporezivanju, te se sukcesivno povećava obim istih, isto je, u skladu sa Zakonom o dječjoj zaštiti, usljed činjenice da prihod prelazi zakonski cenzus, dovelo do obustavljanja isplate prava na dodatak na djecu- kažu iz Fonda, dodajući da će korisnicima biti dostavljena rješenja sa obrazloženjem, na koja se moguće žaliti.

Dodaju da su u kontaktu sa Ministarstvom finansija RS, koje je u svom dopisu potvrdilo Zakonom propisano, “da se na novčani iznos utvrđen Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj plaća porez, iz čega proizilazi da se isto uzima u obzir kao prihod za ostvarivanje prava na dodatak na djecu”.

U posljednje vrijeme, u javnosti se sve više šuška kako u budžetu RS nedostaje novca za redovne obaveze i da se štedi gdje god može. Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je, međutim, prošle sedmice da je budžet likvidan i da se izmiruju sve obaveze, a javio se čak i predsjednik Milorad Dodik sa porukom da je Srpska finansijski stabilna i nisko zadužena, te da će redovno isplaćivati sve svoje međunarodne i druge obaveze.

Pomoć od prošle godine 
Mjesečna isplata od 750 KM nezaposlenom roditelju četvoro i više djece uspostavljena je od prošlog septembra, i to preko Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a od ove godine ta pomoć je regulisana i kroz zakon, te se roditelju uplaćuju i doprinosi.

Dodatak na djecu putem Fonda ostvaruje majka ili drugo lice za prvo, drugo, treće i četvrto dijete u porodici u zavisnosti od materijalnog položaja, rasporeda rođenja i uzrasta djece. Cenzus za ostvarivanje ovog prava za familije sa četvoro djece, ne smije prelaziti iznos od 149,50 KM po članu porodice, što znači da porodica ne može imati više od 897 KM mjesečnih primanja.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO:PIXABAY