Da ne povjerujete iz koje su oblasti najveći semberski izvoznici

21.05.2022. - Društvo

Ako ste očekivali da su najveći semberski izvoznici povrtlari, ratari ili voćari, prevarili ste se. Nisu čak ni stočari, već- drvoprerađivači. Usred ravnice njiva i plodnih oranica. 

Privredne aktivnosti u velikom broju semberskih preduzeća bile su usporene, ponegdje čak i zaustavljene, zbog pandemije virusa korona. Međutim, bijeljinski drvoprerađivači  dobili su i tu poslovnu bitku.

U novoizgrađenoj Fabrici peleta “Imperija Erić”, koja se nalazi u Industrijskoj zoni 2 u Bijeljini, u čiju je izgradnju i opremanje porodica Erić investirala više od deset miliona KM, suočili su se sa problemom višemjesečnog kašnjenja isporuke mašina i opreme iz Italije.

 Blago Erić, direktor fabrike, kaže da ih je pandemija naučila da budu strpljivi.

“Spustili smo loptu, kako bi se reklo sportskim rječnikom, i pustili smo da stvari idu svojim tokom. Trenutno proizvodimo tonu i po peleta na sat, a planiramo da do kraja godine nabavimo još jednu mašinu i da podignemo kapacitet na tri tone na sat. Ovaj proizvod je tražen na tržištu, tako da sve prodamo na domaćem tržištu. Počele su i isporuke za Makedoniju, Bugarsku, Mađarsku. Za naš pelet raspituju se i kupci iz Švajcarske. U ovoj godini potražnja za peletom je izuzetno velika”.

        Nova fabrika peleta “Erić”

Blago Erić kaže da je ranijih godina u proljeće pelet bio puno jeftiniji, ali je svjetska ekonomska kriza izmijenila gotovo sva stečena pravila.

“Nema više nikakvih pravila. Trenutna cijena tone peleta je 480 KM. Pelet za izvoz košta 230 eura. Imamo automatizovanu proizvodnju, tako da u fabrici sada zapošljavamo desetak radnika. Naš plan je da do kraja godine pustimo u prizvodnju brentu i da zaposlimo još dvadesetak radnika.  Povećanjem proizvodnje peleta zaposlili bismo još pet radnika, tako da bismo ukupno angažovali tridesetak radnika”, kaže Blago Erić.

Erić kaže da je u novu fabriku investirano oko deset miliona KM, a u narednom periodu biće investirano još  tri do pet miliona KM. Toliko sredstava će zahtijevati i dodatna finalizacija proizvodnje u ovoj fabrici.

Bijeljina.com