Cvjeta crno tržište egzotičnih životinja u BiH

23.05.2023. - Društvo

Iako je u Bosni i Hercegovini zabranjeno držati egzotične životinje, na internet oglasnim stranicama prodaju se brojne takve životinje.

Članom 9. stav 2. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja propisano je da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, dok je članom 6. stav 3. spomenutog Zakona zabranjeno držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život, prenosi N1.

Prema raspoloživim bazama koje vodi Uprava za indirektno oporezivanje od 2017. do 2023. godine uvezene su razne divlje i egzotične vrste, kao što su majmuni, dvogrbe kamile, lame, lemuri, činčile, tigrovi, zebre, rakuni i druge. A da cvjeta crno tržište egzotičnih životinja u BiH, pokazuju oglasi na prodajnim stranica.

Na jednoj od najpopularnijoj oglasnih stranica za prodaju na internetu olx.ba, moguće je pronaći pitona za 350 KM, tarantule od 30 KM do 150 KM, iguanu za 350 KM, a tu su i majmuni, čija je cijena na upit.

Doktor veterine Ivka Džolan, veterinar Zoo centra iz Sarajeva kaže da bi se trebalo zakonski tome stati u kraj, ali jako je teško, kao i sa mnogim drugim stvarima u našoj zemlji.

Ponavlja da naš zakon ne dozvoljava niti uvoz, niti prodaju, niti držanje egzotičnih životinja, a pod egzotičnim životinjama se podrazumijevaju tarantule, zmije, kameleoni i sve ono što se može naći na olx.ba.

“Sitne životinje su dozvoljene, a to su glodari. Mi to i ne uvozimo, to je uglavnom domaći uzgoj u BiH. To su kunići, mali hrčci, zamorci, male ptice tigrice… a sve ostalo je neka ilegalna prodaja”, ističe veterinarka Zoo centra.

Novčane kazne za imaoce divljih ili egzotičnih životinja su od 30 KM do 10.000 KM.

Podsjetimo i na skorašnji slučaj gdje se u sarajevskom naselju Poljine drži divlja životinja, odnosno mladunče lava. Nakon što su to mediji objavili iz KUIP-a je potvrđeno da je formiran predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi.

Koje su egzotične životinje uvezene u Bosnu i Hercegovinu?

Ove i prethodnih godina u Bosnu i Hercegovinu su uvezene mnogobrojne egzotične životinje, kao što su dvogrbe kamile, sibirski i bengalski tigar, lame, majmuni, rakuni, kenguri, zebre i ostale.

Za “Nezavisne novine” su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli da su, prema njihovim podacima, u toku ove godine od egzotičnih životinja uvezene dvije lame Pacos alpaca.

“Tokom prošle godine su u BiH došle činčile i lemuri, a godinu ranije dvije dvogrbe kamile, majmun ženka i mužjak sorte buff checkeg gibbon. Tokom 2020. stigli su veliki stepski soko i dva majmuna”, naveli su iz UIO BiH.

Dodali su da su tokom 2019. godine stigli bengalski i sibirski tigar, zebra, četiri kengura, genet, dvije sove, američki rakun, berberska ovca i patagonijska mara.

“U 2018. godini su u Bosnu i Hercegovinu stigli ženka lava i afrički lav, dok je 2017. godine stigla patagonijska mara i kapibara – vodeno prase”, navodi se u ovim podacima.

Prilikom uvoza životinja carinici moraju poštovati Zakon o veterinarstvu, Pravilnik o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH, Odluku o uslovima i načinu rada graničnih veterinarsko-inspekcijskih prelaza u BiH, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o uslovima u pogledu zdravlja za nekomercijalni uvoz i provoz kućnih ljubimaca i Priručnik kojim se određuju odobrena mjesta za ulazak kućnih ljubimaca u BiH.

Odlukom o uslovima i načinu sprovođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES propisuju se uslovi pod kojima se obavlja uvoz, izvoz, unos, iznos ili tranzit, trgovina i uzgoj ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, te njihovih dijelova i derivata.

U Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja piše da je propisano da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, a članom 6. stav 3. pomenutog zakona zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.

Ipak, na jednoj od najvećih platformi za kupoprodaju olx.ba može se pronaći loptasti piton po cijeni od 430 do 450 KM, dok je cijena tarantule od 40 do 100 KM. Na ovoj platformi se može pazariti i iguana po cijeni od 350 KM.

Zakonom je propisano da je novčana kazna za prekršaj posjedovanja ovih životinja u Bosni i Hercegovini od 30 do 10.000 KM.

“Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 200.000 KM može se kazniti osoba koja preprodaje ove životinje”, stoji u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

 

 

izvor:Agencije/Nezavisne/FOTO:Pixabay