Čitavu deceniju 2.500 dokumenata čekalo vlasnike

21.12.2022. - Društvo
Za više od 2.500 ličnih karata i vozačkih dozvola istekao je rok važenja dok su na policama nadležnih institucija Srpske čekale svoje vlasnike koji se čitavu deceniju nisu pojavili da ih preuzmu, a ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o pasošima, jer je samo u posljednjih pet godina poništeno oko 840 putnih isprava koje su građani zaboravili da podignu.

 

 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS trenutan broj izrađenih, a nepreuzetih, ličnih karata iznosi 13.455, od čega je za 1.798 ličnih karata istekao rok na koji su izdate. Kada je riječ o vozačkim dozvolama, u MUP-u navode da imaju 4.124 izrađena, a nepreuzeta takva dokumenta, od kojih je za 704 istekao rok važenja.

Lične karte za punoljetne građane izdaju se na period od deset godina, za maloljetnike na dvije, a za one starije od 60 godina doživotno.

– Ove godine je radi isteka zakonskog roka od 90 dana poništeno 120 putnih isprava, dok je proteklih pet godina poništeno 839 pasoša – naveli su u MUP-u Srpske.

U Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, koja je nadležna za donošenje standarda iz oblasti identifikacionih dokumenata, administraciju i održavanje servera na kojima se nalaze podaci iz centralnih evidencija i personalizaciju ličnih dokumenata navode da zakonskim i podzakonskim aktima nisu regulisani rokovi za preuzimanje lične karte i vozačke dozvole.

– Građanin koji je predao zahtjev za izradu ili zamjenu lične karte ili vozačke dozvole svoj dokument može da preuzme kada je u mogućnosti te on ostaje kod nadležnog organa do preuzimanja. Kada je u pitanju putna isprava regulisano je da u roku od 90 dana od dana isteka zakonom utvrđenog roka za izdavanje pasoša, ukoliko ne bude preuzet, on poništi od nadležnog organa za izdavanje dokumenata – rekli su u IDDEEA.

Dodali su da je u BiH u toku ove godine 190 putnih isprava poništeno zbog nepreuzimanja u predviđenom roku.

Komentarišući ove podatke advokat Miljkan Pucar smatra da je nedopustivo da toliko ličnih dokumenata “propadne”, a odgovornost vidi u građanima, ali i nadležnim institucijama.

– Građani, jedan dio, dokumenta nisu preuzeli, jer su u međuvremenu umrli, dio se vjerovatno odselio, ali svi ostali koji to nisu uradili iz nekih trećih razloga su u određenoj dozi neodgovorni, jer prema zakonu su dužni da imaju važeći dokument. Ko nema, čini prekrštaj i treba da odgovara. Takođe, neodgovornost je i na MUP-u koji treba putem sredstava javnog informisanja da uputi poziv i podsjeti građane da podignu svoja dokumenta. To je praksa u drugim zemljama – navodi Pucar.

On ističe da MUP može podnijeti i prekršajne prijave protiv građana koji duže vrijeme nisu podigli svoje lične karte, jer to znači da nemaju važeći dokument.

Zdravstvene knjižice

U zdravstvenim ustanovama širom Srpske mogu se vidjeti kutije sa zdravstvenim knjižicama koje su pacijenti zaboravili i nikada se nisu vratili po njih.

– Sporadično se dešava da građani zaborave zdravstvene legitimacije pa čak i neki drugi lični dokument, a kada se to desi, nastojimo da ih vratimo pacijentima. Obično brzo pronađemo te sobe, jer je ovo mali grad i manje-više svi se međusobno poznaju – rekao je direktor zvorničke bolnice Ivan Popović.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske