Cijene ogreva paprene i ove jeseni | Bijeljina.com

Cijene ogreva paprene i ove jeseni

16.09.2023.

Sudeći po trenutnim cijenama ogreva, mnogi će tokom naredne zime štedjeti svaku cjepanicu ogrevnog drveta i racionalno će se odnositi prema raspoloživim eneregentima, bilo da se zagrijavaju uz pomoć električne energije, uglja, drveta ili peleta. Tradicionalno, decenijama već, najzastupljeniji vid zagrijavanja prostorija u Semberiji je drvo i ugalj, ali u posljednje vrijeme mnogi se odlučuju i za pelet, što je malo skuplja varijanta za zagrijavanje prostorija.

U jednom od bijeljinskih dvorišta zatekosmo danas Admira Mujanovića koji obavlja usluge mašinske sječe ogrevnog drveta. On kaže da je metar kubni drveta nabavljen po cijeni od 120 KM, dok usluga sječenja košta 12 KM po metru kubnom.

Radomir Stojanović, vlasnik preduzeća “MP komerc” koje se godinama već bavi prodajom uglja i ogrevnog drveta, reče nam da imaju dovoljno bukovog i cerovog drveta u prodaji, te da metar kubni košta 150 KM, sa uslugom prevoza.

“Što se tiče uglja, imamo ugalj “kreka”  po cijeni od 220 KM po toni i ugljevički ugalj koji košta 230 KM po toni. Ovo je vrijeme kada mnogi Bijeljinci razmišljaju o nabavci ogreva, te smo se i mi pripremili da ga ima dovoljno na našem skladištu”, kaže Stojanović.

U preduzeću “Nikol komerc” rekoše nam da trenutno u prodaji imaju ugljevički ugalj, po cijeni od 220 KM po toni, ugalj iz Miljevine koji košta 275 KM po toni, banovićki ugalj po 315 KM po toni i drveni ugalj iz Stanara po 210 KM po toni.

Što se tiče cijene peleta, krajem jula tona peleta se mogla nabaviti po cijeni od 500 do 540 KM po toni.

Bijeljina.com