Cijene hrane će još rasti, nisu dostigle vrhunac

18.02.2023. - Društvo

Cijene hrane će još rasti i nisu dostigle vrhunac, iako inflacija jeste, smatraju proizvođači hrane. Dok za njih troškovi rastu, kupci se sve više okreću jeftinijim proizvodima.

Najveća javna grupacija za proizvodnju hrane na planeti, “Nestle”, smatra da će cijena osnovnih namirnica dodatno porasti ove godine. Cijena hrane raste širom svijeta, i više kompanija je upozorilo da se taj trend neće obustaviti u 2023. godini.

Švajcarska kompanija podigla je u 2022. cijene za 8,2 odsto, ali podvlači da to nije dovoljno da bi izbalansiralo rast u troškovima, koji je ugrozio profit.

“I dalje smo u situaciji u kojoj pokušavamo da popravimo svoju marginu, i kao i svi potrošači širom svijeta, pogođeni smo inflacijom. Pokušavamo da saniramo tu štetu”, rekao je novinarima direktor kompanije “Nestle”, Mark Šnajder.

Porast cijena biće “ciljan, i implementiran samo tamo gdje je opravdan inflacijom troškova”. Šnajder je, ipak, odbio da precizno navede koji brendovi njegove kompanije će poskupjeti. Među više od 2.000 brendova “Nestle” nalaze se hrana, kafa, konditorski proizvodi i hrana za bebe.

Ranije su ovakva upozorenja izdavale kompanije kao što su “Unilever”, “Coca-cola”, “Heineken”, “Colgate-Palmolive”, “Procter&Gamble”, na osnovu sve većih troškova energije i radne snage.

“Vjerovatno smo prošli vrh talasa inflacije, ali cijene još uvijek nisu dostigle maksimalni nivo”, rekao je direktor finansija “Unilevera”, Grejem Pitketli.

Cijena sirovih materijala kao što su žitarice, energija i mliječne prerađevine trenutno stagniraju na visokom nivou, dok su porasli troškovi radne snage i logistike. Sve to zajedno znači da su male šanse da će cijene hrane i drugih proizvoda u prodavnicama opasti za potrošače u narednom periodu.

Kompanije koje proizvode hranu moraju da održe delikatan balans. Rastući troškovi pritiskaju marginu profita, ali naglo i agresivno podizanje cijena odbija kupce. “Unilever” je imao pad od 2,1 odsto u 2022, a “Nestle” je pad prodaje u drugoj polovini godine dijelom pripisao višim cijenama proizvoda.

Sljedeći problem je činjenica da na nivou saradnje sa lancima prodavnica, velike kompanije imaju “napete pregovore”. “Unilever” je potvrdio da takvi partneri najprije zahtijevaju čvrste dokaze rasta troškova za proizvođače, prije nego što dozvole povećanje cijena u maloprodaji.

“CNN” navodi da će šansu iskoristiti lanci prodavnica koji imaju sopstvene “generičke” brendove, i trend prodaje takvih proizvoda već raste u Americi i Evropi.

Najveći lanac supermarketa u Francuskoj, “Carrefour”, već pregovara sa snabdjevačima kako bi se rast cijena ograničio koliko može, da bi se zaštitila kupovna moć potrošača.

Podaci pokazuju da je “kupovina na nižem nivou”, odnosno prelazak potrošača na jeftiniju verziju istog proizvoda, trend koji je već uznapredovao u Americi i Evropi, prenosi Euractiv.rs.

 

izvor:Agencije/FOTO:Bijeljina.com