Čeka se Socijalna karta, a kad će – ne zna se | Bijeljina.com

Čeka se Socijalna karta, a kad će – ne zna se

18.09.2023. - Društvo

U Srpskoj bi u narednom periodu mogle biti izrađene posebne kartice za jeftiniju kupovinu, namijenjene ugroženim kategorijama građanima.

kupac drži vreću brašna u trgovini

Najavio je to predsjednik Vlade RS Radovan Višković nakon sastanka sa predstavnicima proizvođača i trgovačkih lanaca, na kojem je dogovoren nastavak akcije „Društveno odgovorni“ i snižavanje cijena osnovnih proizvoda kako bi se izašlo u susret građanima tokom inflacije.

– Sigurno ćemo u narednom periodu razgovarati da, kada bude završena Socijalna karta u RS, imamo možda specijalne kartice za određene korisnike, recimo penzionere, borce, koji će u kontinuitetu moći da nabavljaju proizvode po znatno nižim cijenama – poručio je Višković.

Podsjetimo da slične kartice za penzionere već postoje u Srbiji, koje najstarijoj populaciji omogućavaju brojne pogodnosti prilikom kupovine ili korišćenja nekih usluga. U projekat podrške penzionerima u Srbiji uključilo se oko 400 kompanija, trgovinski lanci, turističke agencije, zdravstvene ustanove, apoteke, javna preduzeća, ugostiteljski objekti i druge djelatnosti. Građanima treće životne dobi većinom se nude popusti od 10 i 20 odsto.

U Srpskoj ima 225.720 penzionera, a mnogi od njih se žale kako im penzija nije dovoljna ni za osnovne potrebe, da kupe hranu, lijekove i plate režije, posebno sada kada cijene divljaju.

Što se tiče najniže penzije od 275 do 550 KM, nju je početkom ove godine primalo skoro 75.500 korisnika.

Mada nam je broj penzionera poznat, koliko je tačno njih i ostalih građana u stanju socijalne potrebe znaćemo tek kada bude završena Socijalna karta RS. Srpska na ovaj dokument čeka više od 10 godina. Iz Vlade RS je bilo najavljeno kako će karta biti završena do kraja juna ove godine, ali se o novom roku nisu izjašnjavali.

BEZ MARŽE

Premijer Radovan Višković poručio je građanima da će se uskoro na rafama trgovaca u Republici Srpskoj pojaviti proizvodi po značajno nižim cijenama. Narednih dana će sa proizvođačima biti definisan spisak artikala čijih marži će se odreći i u kojim marketima će se oni moći kupiti.

 

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER