„Čarobni turistički prsten“ – jedinstveni projekat Srbije i Srpske (VIDEO)

29.03.2023. - Društvo

Ove godine trebalo bi da zaživi „Čarobni turistički prsten“ – jedinstveni projekat turističkih organizacija iz Srbije i Srpske, u okviru prekogranične saradnje.

 

Čarobni turistički prsten je 130 kilometara duga tura plovidbom kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, vožnja Šarganskom osmicom i posjeta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj Gori, Drvengradu i manastiru Dobrun.

„Čarobni turistički prsten“ kako je najavljeno, u punom kapacitetu zaživjeće ove godine, nakon završetka sanacije uskotračne pruge od Mokre Gore ka Višegradu.

– Mi smo u narednom periodu preuzeli na sebe da kritične tačke saniramo odnosno izvršimo sanaciju pruge gdje bi trebali određeni broj pragova da zamjenimo kako bi nesmetano na dionici pruge imali bezbjedan saobraćaj – naveo je Slađan Јović, generalni direktor „Željeznica Republike Srpske“.

Zainteresovanost za turistički „Čarobni prsten“ je velika, kako za vožnju starim „ćirom“, tako i za krstarenje kanjonom rijeke Drine.

– Svake godine od 65 do 80.000 gostiju sa svih kontinenata se vozi Šarganskom osmicom Taj broj se povećava svake godine. Imamo želju i potrebe turista da dolaze u Mokru Goru, ali i da se voze ovim dijelom trase prema Višegradu – istakao je Aleksandra Milutinović, upravnik muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“.

Da bi smanjili zadržavanja na granici, pokrenuta je inicijativa da granični prelazi Kotroman i Vardište između Srbije i BiH budu integrisani u jedan, čime bi gužve naročito tokom ljetnje turističke sezone, bile svedene na minimum. Podršku za to, pružiće i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

 – Da se taj problem što prije završi i ono što me raduje, znam da ima i sa jedne i sa druge strane želja da bude integrisani granični prelaz što je jedan o preduslova. Papirološki se sve treba dovesti do kraja i nadam se da će to biti u najkraćem mogućem roku – poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, istakao je da je prošle godine Višegrad posjetilo oko 400.000 turista.

– Broj noćenja je iz godine u godinu sve veći, a to pokzuje da mi imamo šta da ponudimo turistima koji dolaze u našu opštinu – dodao je Đurević.
Nakon što potpuno zaživi, projekat „Čarobni turistički prsten“ Mokra Gora – Višegrad – Bajina Bašta, biće jedinstven turistički sadržaj u ovom dijelu Evrope.

 

 

izvor: RTRS/FOTO: RTRS