Cake za peglanje bez pegle će vas spasiti ovog ljeta

16.06.2022. - Društvo

Evo kako da na brzinu ispeglate izgužvanu odjeću bez pegle!

Peglanje je jedan od najomraženijih kućnih poslova, posebno ljeti – nikome se ne mili da uključi peglu kada je napolju “petsto” stepeni. S druge strane, nijedan stajling ne izgleda dobro kada ste izgužvani, pa šta vam je onda činiti?

Postoji nekoliko caka kako da ispeglate odjeću bez pegle, ali imajte na umu da pojedine nisu baš praktične i primjenjive za punu mašinu odjeće, ali jesu kada vam se ne pegla majica ili haljina koju želite da obučete.

“Peglanje” u mašini za sušenje

Kada su vam, recimo, izgužvani majica i pantalone ili haljina, suknja, dovoljno je da odjeću malo poprskate vodom, da bude vlažna, a zatim ubacite u mašinu za sušenje. Mašinu uključite na visoku temperaturu, na pet do deset minuta i garderoba je spremna za oblačenje!

Ispravljanje odjeće fenom

Kada na odjeći imate nekoliko manjih nabora i mrzi vas da uključujete peglu, razvlačite dasku za peglanje, fen za kosu može da vam bude od pomoći. Naprskajte malo vode na izgužvani dio odjeće, a zatim ga sušite fenom, povremeno gladeći odjeću rukom, kako biste ispravili nabore.

Pazite samo da fen ne bude predugo usmjeren ka odeći, kako ne biste spržili materijal.

Peglanje presom za kosu

Presa kojom ispravljate kosu može da posluži i za odjeću, posebno ako vam je izgužvan samo dio – na primjer, kragna ili rukav. Ali, prije nego što to uradite, presu za kosu očistite medicinskim alkoholom, čak i ako vam djeluje čista. Zatim obratite pažnju na temperaturu, nemojte je previše pojačavati ako ćete njome peglati odjeću od svile, recimo.

Peglanje parom

Ubijte dvije muve jednim udarcem i pogužvanu odjeću okačite na ofinger, pa unesite u kupatilo dok se tuširate. Stavite je negdje gdje je voda neće isprskati, a zatim uživajte u tuširanju ili prosto pustite da teče vruća voda desetak minuta. Para će ispraviti odjeću i bićete spremni za pokret!

Domaći sprej za ispravljanje odjeće

Pomiješajte šolju vode, najbolje prokuvane, sa kašičicom omekšivača za veš. Možete dodati i kašičicu medicinskog alkohola, kako bi tečnost brže isparila. Sve promućkajte, pa zatim naprskajte na odjeću okačenu na ofinger i ubrzo će se ispraviti.

Takođe, i sprej od bijelog sirćeta i vode u odnosu jedan prema tri može da vam pomogne na isti način. Da biste izbjegli miris sirćeta, ovim sastojcima možete da dodate i koju kap nekog esencijalnog ulja po svom izboru, ali pazite da ne pretjerate kako na odjeći ne bi ostale fleke od ulja.

Izvor:MONDO/Foto:SHUTTERSTOCK.COM