Brkići ponovo u našem gradu

09.05.2023. - Društvo

Više od petnaest godina Risto Brkić (67), rođen u selu Duvanište kod Šapca,zajedno sa svojom suprugom, svira harmoniku i pjeva ispred Tržnog centra „Emporium“. Svojim glasom, kako kaže, razgaljuje dušu prolaznika.  

 

Zbog pandemije virusa korona Brkići su dvije godine pauzirali i nisu svirali i pjevali u Bijeljini, da bi se nedavno ponovo vratili. U rana jutra, dok se mnogi još nisu dobro ni razbudili, na ulazu u tržni centar dočekuje ih nostalgična, ljubavna pjesma: „ U lijepome, starom gradu Višegradu, gdje duboka Drina vijekovima teče…“ 

 

Svojom harmonikom i pjesmama Risto kao da prati ritam grada i raspoloženje prolaznika. Svirkom i pjesmom izmami često osmijeh i kod onih koji su vječito namrgođeni. Nekada je Risto imao svoj orkestar, kompletnu muzičku opremu. Međutim, vrijeme tranzicije i poplave šunda u kulturi, promijenilo je ljudske navike. Mladi vole turbo – folk, stariji se, kako kaže, kao za slamku, još uvijek drže stare dobre narodne pjesme. Risto svojom pjesmom razbija monotoniju i dosadu, a pjesma mnogima dođe kao jedan vid terapije i lijek za dušu.

 

Bijeljina.com