Bravarima firme odmah nude radničke knjižice

14.06.2023. - Društvo

O tome kolika potražnja za kvalifikovanim radnicima vlada na području općine Sanski Most svjedoči i podatak da je jedna ovdašnja metaloprerađivačka firma ponudila ugovore i radni odnos svim maturantima srednje škole koji su okončali obrazovanja za zanimanje bravar.

 

“Za ovu struku školovalo se dvadeset učenika i tokom obrazovanja svi su oni, osim teorijske nastave, sticali praktična radna znanja u jednoj ovdašnjoj firmi koja se bavi metalskom proizvodnjom i izvozno je orijentisana. Ovo preduzeće je potom ponudilo zaposlenje svima njima i najveći broj učenika je to prihvatio”, kaže Nijaz Halilović, direktor Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu.

Prema njegovim riječima, zaposlenje učenicima koji su završili obrazovanje nude i druge firme u kojima su oni sticali praktična znanja, što ukazuje na veliku potražnju za radnom snagom.

“Poslodavci kubure sa radnom snagom i odmah nude zaposlenja i ugovore”, kazao je Halilović.

Prema njegovim riječima, ovakvom razvoju događaja u značajnoj mjeri doprinijela je izmjena zakonskih propisa u proteklim godinama, kojima je učenicima omogućeno da praktična znanja i vještine stiču u lokalnim proizvodnim subjektima.

“Na dobitku su i privrednici koji su sada u prilici da povećaju obim posla, ali i da stvore uslove za zapošljavanje novih radnika sa adekvatnim znanjem i iskustvom. Učenici praktičnim radom stiču iskustva i znanja koja im omogućuju da se odmah uključe u tržišnu utakmicu”, istakao je Halilović.

Također, zanimljivo je kako je općina Sanski Most u školskoj godini koja je okončana iz budžeta izdvojila sredstva u iznosu od 50.000 maraka kako bi bili finansijski nagrađeni učenici koji su imali praktičnu nastavu u poslovnim subjektima, što je bila dodatna motivacija za njih.

Prema riječima Teufika Avdića, jednog od sanskih privrednika, sticanje praktičnih znanja u privrednim subjektima za učenike nema alternativu.

“Nažalost, sve do sada obrazovni sistem nije pratio potrebe privrede. Sada smo u situaciji da na tržištu nemamo dovoljno kvalifikovanih radnika u brojnim zanimanjima. Na ovaj način učenici će biti motivisani i sticati prva iskustva o tome kako zaraditi vlastiti kruh”, smatra Avdić.

Godinama su se učenici na području Unsko-sanskog kantona školovali za praktična zanimanja, ali su tokom nastave sticali samo teoretska znanja, a po okončanju obrazovanja nisu se mogli ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu. Također, treba istaći kako su migracijski procesi u proteklom periodu učinili svoje, pa tako na području Sanskog Mosta vlada velika potražnja za kvalifikovanom radnom snagom.

 

 

izvor/FOTO:Nezavisne