Bijeljina – Majka preminulog Aleksandra razočarana izjavom ljekara

14.09.2023. - Društvo

Ona je za 24sedam izrekla niz zamerki na izjavu načelnica Odeljenja pedijatrije dr Ivke Džuveleković.

Veoma sam dodatno potresena nakon izjave načelnice pedijatrije dr. Ivke Džuveleković koja šturo i nepotpuno iznosi činjenice. Pre svega nije istina da dete nije imalo temperaturu pre ponedeljka, a što dokazuje činjenica da su u nedelju detetu stavljani čepići za smanjenje temperature, a to potvrđuje i činjenica da je medicinska sestra koja je obavljala taj posao zamolila mog supruga i majku da izađu iz sobe – priča Danijela.

Ona dodaje da su još neke činjenice izostavljene.

– Dr Ivka u izjavi pominje da se 30 odsto školaraca žali na glavobolju i da ne može svima uraditi CT/snimanje glave, i tu nastavlja da šturo i nepotpuno iznosi činjenice. Da li su tih 30 odsto školaraca hospitalizovani? Da li su oni izjavili da im se okreće mozak pri pregledu neurologa, a ne da imaju običnu glavobolju? Da li su svi oni povraćali u mlazovima i povraćali više nego što pojedu i popiju.. još jedna od činjeniica koja uopšte nije pomenuta od strane doktora. Da li su svi oni imali temperaturu? Da li su svi imali problem da gledaju u svetlost i gledali poluotvorenih očiju? – kaže ova majka koja je mnoge druge detalje ispričala ranije za naš portal.

– Dr Ivka je takođe usmeno porodici u ponedeljak rekla kako ne mogu da snime CT jer nemaju aparat ili isti ne radi, a ovde ga i sama pominje da postoji, ali ga nisu snimili jer ga nisu shvatili ozbiljno poredeći njegovo stanje sa običnom glavoboljom školaraca. U nedelju se moj sin već žalio na pogoršanje stanja i bola u glavi i vratu. Takođe, pogoršanje stanja se desilo u ponedeljak oko 12 sati kada je trebao da se na pregled kod ORL popne na sledeći sprat, a ne oko 14:30 kako je rekla dr Ivka – nastavlja priču majka.

Ona demantuje da su lekari sami poslali njeno dete u Banja Luku, već su to uradili na insistiranje porodice.

– Takođe, doktori nisu smatrali da je potrebno da bude prebačen u UKC Banja Luka, već je nakon burne reakcije mog supruga i porodice koji su došli u posetu u 14 sati odlučeno da ipak to urade. Ne bi ni bio prebačen da mi nismo zahtevali. Nije nam jasno i kakvo je to stanje stabilno sa poremećajem svesti? Dete nije nikako reagovalo kao ranije, to se videlo i po pogledu, sporom odgovaranju i takvo stanje nije nikako stabilno… – kaže Danijela.

– Ovde vidimo da dr. Ivka želi da ovaj slučaj predstavi kao običnu glavobolju koja je imala nesrećni ishod, a činjenice su drugačije i bilo je mnogo drugih simptoma koje ne pominju ili žele da sakriju – kaže ona.

Majka dečaka naglašava da u prvom obraćanju nisu želeli da pominju načelnike odeljenja, direktore bolnica i ostale nadređene osobe u ovom slučaju.

– Ali možemo videti da su oni duboko uvezani i itekako odgovorni, jer nisu preduzeli ništa u ovom slučaju, zajedno sa odgovornom doktorkom, već pomenutom Brankom Gavrić, žele da sakriju činjenicu da su zanemarili pacijenta i njegovo stanje i simptome, sve pripisujući običnoj glavobolji i “sunčanici”. Ovde ima još mnogo činjenica koje niti su navedene u otpusnom pismu, namerno ili ne, kao što su nalazi krvi i urina koji su rađeni u ponedeljak, niti se pominju od strane doktora na pres konferenciji – rekla je Danijela i dodala da im je pomenuta doktorka danas kada su bili u bolnici rekla da su uradili punktiranje kičme dečaku, da bio on podlegao.

Disciplinska protiv dvoje ljekara

Inače, nakon pisanja portala 24sedam o ovom slučaju,  komisija za unutrašnji nadzor Bolnice “Sveti Vračevi” iz Bijeljine utvrdila je da je bilo proceduralnih grešaka sačinjenih od strane primarijus doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića koje se mogu utvrditi od strane lica za spoljni nadzor ili u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je organizovana povodom tragične smrti desetogodišnjeg dečaka Aleksandra Kovača.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da je jutros, nakon pročitanog izveštaja Komisije, doneo reešenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv pomenutih lekara.

Šta je rekla načelnica

Inače, načelnica Džuveleković izjavila je nakon izjavljenog saučešća porodici da „neke stvari nemaju odgovor i da je ova jedna od tih“. Ona je ispričala da je dečak primljen sa glavoboljom i povraćanjem, simptomima koji su počeli prethodnog dana, te da je sat vremena pre hospitalizacije pregledan od strane neurologa i da je  nalaz bio uredan.

– Nakon tog pregleda upućen je pedijatru, dežurna doktorka ga je pregledala i predložila hospitalizaciju. Tokom dva dana rađene su laboratorijske analize i pregledi u skladu sa kliničkom slikom, a dečak sve vreme nije imao temperaturu. Opšte stanje je bilo stabilno, neurološki status uredan. Povišenu temperaturu je dobio pred odlazak u UKC Banjaluka, ali je ona bila blaga i iznosila je 37,2. Stanje deteta je u našoj bolnici pratilo ukupno šest pedijatara, pregledala su ga dva neurologa, ORL specijalista, oftalmolog – ispričala je Džuvelekovićeva a demantovala dečakova majka.

Doktorka je rekla i da su, u ponedeljak, 28. avgusta, roditelji su posetili dečaka između 14.00 i 15.00 časova, a oko 14.30 detetu se stanje pogoršalo i u jednom trenutku nije moglo da prepozna roditelje.

– Tada je odlučeno da dečak bude prevezen u UKC Banjaluka, našu nadležnu ustanovu. Transport je počeo u 15 časova i 39 minuta, a tokom prevoza dečak je ispoljio epileptički napad i krizu svesti. Kasnije je bio stabilan, ali sa poremećajem svesti. U Banjaluku je stigao oko 18.00 časova i tamo su dežurni doktori pokušali da ga stabilizuju, intubirali ga, uradili analize, ali nažalost u 19.30 časova je proglašen fatalni ishod – rekla je ona i dodala da je ranije tog dana urađen pregled očnog dna kod dečaka, kako bi bilo utvrđeno da li postoji „staza papile“ očnog nerva, ali da je sve bilo uredno.

– Naravno da se razmišljalo o daljoj dijagnostici, ali shvatite da se u ovom trenutku 30 odsto školaraca žali na bol u glavi. Tragedija je ogromna i još jednom upućujem porodici saučešće – navela je Džuvelekovićeva.

izvor:  24sedam