Bijeljina ima specijaliste za traženje kadrova

31.03.2023. - Aktuelno

Radnika nema pa nema, najčešća je muka, koju iznose poslodavci u našoj zemlji, za razliku od prošle decenije, kada je bilo radnika, a nje bilo posla. 

Provjerili smo kakvo je stanje u pojedinim firmama u Bijeljini, ali i koji načini za pronalaženje radnika, postoje. 

 

Ciglana traži radnike po inostranstvu 

Bijeljinska Ciglana, iza koje je 77 godina uspješnog poslovanja i koja trenutno zapošljava  98 radnika, nedavno je angažovala agenciju posredstvom koje traži radnike iz inostranstva. U nedostatku radne snage na domaćem tržištu, kaže direktor Petar Savić, posegnuli su za onim, manje popularnim rješenjem.

 “ Mi smo u početku tražili deset, a sada smo tu brojku sveli na šest radnika, koji su nam neophodni u procesu proizvodnje. Nakon nabavke nove opreme, ispostavilo se da nam trebaju kvalifikovani električari, elektroničari, jedan mašinski inženjer, automatičari. Nabavili smo novu opremu koja iziskuje poznavanje rada na robotizovanim i CNC mašinama”, kaže Savić, ističući da su Ciglani neophodni stručni i kvalifikovani radnici, jer se računa i na prirodan odliv nekoliko radnika koji odlaze u penziju.

 

Elvaco našao Indijce

U bijeljinskom preduzeću “Elvaco Metpro”, koje se bavi obradom  metala, proizvodnjom procesne opreme, te proizvodnjom metalnih konstrukcija, kažu da već četiri mjeseca radno angažuju dvanaest radnika iz Indije.

Dragan Ljubinković, direktor “Elvaka Metrpro” kaže da je riječ o variocima i bravarima.

“Na birou, ukoliko i ima ovih zanimanja, kada ih pozovete, obično se ne odazovu na poziv. Mi smo, u suštini, zadovoljni rezultatima koje postižu radnici iz Indije, jer su disciplinovani I dobro obavljaju posao”, kaže Ljubinković.

Već unazad dvije do tri godine na bijeljinskim gradilištima rade radnici iz Turske. Jedan broj njih se u međuvremenu vratio u Tursku, jer će se i u toj zemlji otvoriti nova gradilišta nakon razornog zemljotresa. Na gradilištima već ima i radnika iz Pakistana i Bangladeša.

 

Komora: Potraga za brojnim zanimanjima

 U Područnoj privrednoj komori kažu da veliki broj poslodavaca upozorava na nedostatak radne snage za brojne privredne djelatnosti.

Slavica Marković, direktor Područne privredne komore ističe da poslodavci konstantno izražavaju potrebu za kvalifikovanim električarima, mašinskim inženjerima, tehnolozima, NK radnicima, konobarima, kuvarima.

“U oblasti građevinarstva traže se tesari, armirači, električari, elektrotehničari. U toku su i pripreme za  ljetnju turističku sezonu, tako da i ugostitelji traže radnike.

Što se tiče angažovanja stranih radnika, godišnja kvota se utvrđuje na nivou BiH i ona iznosi oko 2.500 radnika. Procedura podnošenja zahtjeva i odobravanje dozvola za rad je prilično spora i komplikovana”, ističe Slavica Marković.

Radne dozvole i kvote

 Za razliku od BiH, Hrvatska izdaje više od 100.000 radnih dozvola godišnje. Značajnu pomoć privredi predstavljalo bi omogućavanje zapošljavanja studenata, penzionera i invalida, ali i liberalizacija uvoza radne snage, naglašavaju bijeljinski poslodavci. 

Koga u Bijeljini angažovati da vam nadje radnika? 

 Marijana Savić, specijalista za ljudske resurse u agenciji Posao.Bijeljina.com kaže da se i na domaćem tržištu mogu pronaći deficitarni radnici za brojna zanimanja i struke koje su tražene na tržištu rada.

“Koristimo vlastite baze podataka, pratimo otvorene pozicije i vlastitim, raznim metodologijama pronalazimo traženi profil zanimanja i brzo reagujemo. Danas je tržište rada dinamično, ljudi traže bolje uslove rada, veće plate, bolje pozicije. Sve je stvar ličnog izbora, a mi smo tu da pomognemo oko pronalaženja adekvatnog radnika poslodavcu, ali i kvalitetnog radnog mjesta radniku”, kaže Marijana Savić.

Bijeljina.com