BiH prva među državama čije su diplome priznate u Njemačkoj | Bijeljina.com

BiH prva među državama čije su diplome priznate u Njemačkoj

05.09.2023.

Posljednjih deset godina Njemačka je postala „obećana zemlja“ za mnoge zdravstvene radnike

U Njemačkoj je prošle godine priznato 52.300 stranih diploma, a najviše njih posjeduju građani BiH koji su spas od nezaposlenosti i siromaštva potražili u ovoj zemlji.

U 2022. godini ubjedljivo najviše verifikovanih diploma, 18.500, odnosi se na zanimanje medicinska sestra ili tehničar.

Svi odlaze

Slijede doktori (8.200), inžinjeri (2.300), njegovatelji (1.800), nastavnici (1.700) i vaspitači (1.500). Podaci o državama iz kojih dolaze strani radnici pokazuju da je na prvom mjestu, s ukupno 4.500 priznatih profesionalnih kvalifikacija, bila BiH, ispred Filipina (4.000) i Turske (3.800).

Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Rifat Rijad Zaid kaže da je veoma teško procijeniti koliko je na ovaj način BiH izgubila doktora i medicinskog kadra, jer iz naše zemlje odlaze i oni koji tek završe školovanje, prije nego što zasnuju radni odnos u svojoj zemlji.

“Posljednjih deset godina Njemačka je postala „obećana zemlja“ za mnoge zdravstvene radnike. Ako se odlazak medicinskih sestara/tehničara možda i ne osjeti, a ja bih rekao da se itekako osjeti, odlazak doktora iz BiH se osjeti u roku – odmah. Imali smo primjere zatvaranja pojedinih ambulanti jer je doktor napustio BiH. Migracija pojedinih profesija je uobičajena u svim dijelovima svijeta, ali problem nastaje kada to poprimi ovakve razmjere, kad ugrožava stabilnost zdravstvenog sistema”, kaže Zaid za Avaz.

Mjere kojima bi se u što kraćem roku barem usporio odlazak obrazovanih i BiH potrebnih kadrova očekuju se od vlasti. Zaid kaže da su potrebne radikalne promjene, te da se odluke trebaju koordinirati sa strukovnim udruženjima, prvenstveno sindikatima doktora i Ljekarskim komorama.

“Nisam siguran da aktuelni kadrovi u oblasti medicine u kantonima i entitetima, od ministara, pa dalje, znaju ili žele ovo rješavati. Svjedoci smo potpune nekompetencije svih prethodnih godina”, ističe Zaid.

Protest upozorenja

Dok svjedočimo masovnom odlasku doktora u zemlje gdje je njihov poziv mnogo više cijenjen, sindikati zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo pripremaju generalni štrajk. Nakon bezuspješnih pokušaja dogovora s Vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, za sutra u terminu od 13.30 do 15 sati najavljen je veliki protestni skup pred zgradom Vlade KS.

Izvor: Srpska info