BiH dobila kandidaturu, a ne radi na sporazumima | Bijeljina.com

BiH dobila kandidaturu, a ne radi na sporazumima

10.05.2023.

BiH je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja još ništa nije uradila po pitanju tri sporazuma o slobodi kretanja i međusobnog priznanja diploma na zapadnom Balkanu, koji su postignuti u okviru Berlinskog procesa.

BiH dobila kandidaturu, a ne radi na sporazumima

Naime, nakon što je Srbija prihvatila sporazum u utorak, sada je ostala samo BiH, a, sudeći po blokadama svih projekata, uključujući i gasne interkonekcije, pitanje je kada će svi sporazumi koji su na čekanju doći na dnevni red.

Suzane Šuc, službenica Ministarstva spoljnih poslova Njemačke zadužena za jugoistočnu Evropu, pozdravila je na svom Twitter nalogu priključivanje Srbije ovom sporazumu.

“Sjajna je vijest da je Srbija ratifikovala tri sporazuma o slobodi kretanja koji su potpisani na Berlinskom procesu u novembru. Nakon što su sporazume ratifikovali Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija, ostale su još dvije zemlje da to urade”, navela je Šuc.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Njemačke, radi se o tri sporazuma koji se odnose na slobodu kretanja, priznavanje visokoškolskih diploma i priznavanje profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, zubara i arhitekata.

Prema tim podacima, jedina zemlja, osim BiH, koja ove sporazume nije prihvatila je Crna Gora. Međutim, ona je obavila sve procedure, preostala je samo ratifikacija u parlamentu.

Kada je BiH u pitanju, taj sporazum još nije prihvaćen ni na nivou Savjeta ministara BiH.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH kažu da nisu nadležni i da se treba obratiti Savjetu ministara BiH.

“U Savjetu ministara znaju u kojoj formi je to parafirano, odnosno potpisano i kakav je status tog sporazuma, a sa njima treba vidjeti koje ministarstvo je nadležno za vođenje aktivnosti o tom konkretnom sporazumu”, pojasnili su za “Nezavisne novine”.

Obratili smo se i Savjetu ministara BiH, ali nismo dobili odgovor na naša pitanja.

O ova tri sporazuma je, kako stoji na stranici MIP-a, bilo riječi na sastanku Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova BiH i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za region, koji, inače, uživa veliku podršku Njemačke.

“Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je Konaković kazao da se nada da će i u BiH uskoro biti ratifikovani, a po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da učine, kao što su Crna Gora i Srbija. Izrazio je uvjerenost da je novoformirani Savjet ministra BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnji da će uspostavljena koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za naše građane biti jedinstvena”, navedeno je na stranici MIP-a.

BiH, inače, nije ispunila ni druge obaveze koje proističu iz Berlinskog procesa. Nije usvojila deklaraciju o energetici, a stoje i brojne druge obaveze iz 14 ključnih prioriteta EU u Mišljenju o davanju kandidatskog statusa BiH. Podsjećanja radi, BiH je status dobila uz obećanje da će u najskorijem periodu ispuniti sve obaveze koje proističu iz evropskog puta.

Inače, Manuel Zaracin, specijalni izaslanik vlade Njemačke, prije nekoliko mjeseci došao je u Banjaluku i, kako saznajemo, dobio uvjeravanja iz Palate predsjednika RS da će svi sporazumi krenuti u proceduru.

 

izvor:NezavisneFOTO: